Министър-председателят е възложил на министъра на отбраната да внесе за

...
Министър-председателят е възложил на министъра на отбраната да внесе за
Коментари Харесай

Военният министър внася в МС национална позиция и мерки за сигурността на България

Министър-председателят е упълномощил на министъра на защитата да внесе за утрешното съвещание на кабинета план за утвърждение на национална позиция и ограничения за подсилване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската войска и техническото ѝ застраховане.

Това стана ясно след извършеното довечера съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който разиска рисковете и провокациите поради напрежението към границата на Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Премиерът е декларирал, че всички решения, които държавното управление ще вземе, ще са съобразени с развиването на обстановката и възможното ескалиране на спора, в това число ограничения за отбягване на отрицателни стопански резултати. Той е подчертал, че България е предан съдружник в Алианса и единството е най-силният отговор.

Съветът по сигурността към Министерски съвет ще продължи да следи развиването на обстановката и ще приготви проект за деяние при разнообразни сюжети.

Министерският съвет ще вземе решение за съответни ограничения, за които министър-председателят ще осведоми народните представители след края на съвещанието на Министерски съвет.

На съвещанието на участваха и министърът на защитата Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

По-рано през днешния ден министър-председателят увери, че няма непосредствена заплаха от война. Кирил Петков уточни, че идното изпращане на изтребители от Нидерландия и Испания у нас е планувано от дълго време.

А военният министър Стефан Янев сподели пред парламентарната комисия по защита, че подсилването на военното наличие в Черноморието НАТО показва единството си.

Съветът по сигурността е на директно послушание на министър-председателя.

Очаква се на съвещанието ръководителите на специфичните служби да рапортуват за обстановката подбудена от възходящото напрежение сред НАТО и Русия. Задачата е да се проучва положението на системата за отбрана на националната сигурност.

В няколко свои по-раншни коментара по тематиката министър председателят Кирил Петков разгласи, че България упорства за понижаване степента на напрежение. 

„ Конструктивното и партньорско отношение, несъмнено, всички наши натовски сътрудници, с цел да имаме координирана тактика дружно, само че по едно и също време с това в действителност акцентираме на всички вероятни дипломатически средства да бъдат приоритет, тъй като това е най-хубавият и най-работещият метод да се излезе от сегашната обстановка “, съобщи министър председателят предходната събота.

Тогава министърът на защитата Стефан Янев удостовери, че военни изтребители от Испания и от Нидерландия, четвърто и пето потомство, с каквито страната ни не разполага, ще се включат в защитата на въздушното ни пространство по линия на ротацията. Стефан Янев съобщи:

„ Подготовката на военно наличие, подготовката на в допълнение увеличаване на това военно наличие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при нужда и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили “.

Освен на днешния Съвет по сигурността тематиката за  напрежението към Украйна и желанията на съдружниците от НАТО да укрепят източния фланг на Алианса ще се разиска и на държавно съвещание на следващия ден. Също за на следващия ден е свикано и изключително съвещание на Народното събрание. На него ще бъдат изслушани министър-председателя, министрите на външните и на вътрешните работи  и ръководителите на специфичните служби. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР