Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България

...
Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България
Коментари Харесай

Заради тежкия трафик: Главчев и новият посланик на Турция у нас ще посетят ГКПП „Малко Търново“

Министър-председателят Димитър Главчев и новият дипломат на Турция в България Мехмет Саит Уянък следва да посетят в околните дни българо-турската граница при Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Малко Търново “ поради казуса с тежкия трафик и тапите. Това беше контрактувано на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше нуждата от взаимни координирани старания за рационализация и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. В диалога участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и шефът на Агенция „ Митници “ Георги Димов.

В хода на срещата беше подчертано върху належащата потребност да стартира интензивно разискване на тематиката, в това число на експертно равнище, предвид на сериозната натовареност на границата. По данни на Агенция „ Митници “ за последните 5 години трафикът, който минава от Турция през България се е нараснал с 50%, като прогнозите са тази наклонност да се резервира и отсега нататък. Наред с това все още Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево – Капъкуле “ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, с вероятността да заеме първото място. За да бъдем готови, са нужни взаимни старания и съгласуваност за реализиране на най-хубави резултати, означи министър председателят Главчев.

В рамките на срещата министър-председателят Димитър Главчев посочи другарските връзки сред България и Турция и отличното взаимоотношение като съдружници в НАТО и като положителни съседи. Премиерът пожела сполучлив и потребен мандат на дипломат Мехмет Саит Уянък. Главчев благодари също по този начин за ограниченията, които турската страна подхваща за ограничение на незаконната миграция. Министър-председателят подчертава и върху позицията на България на европейско равнище в поддръжка на запазването, разширението и интензифицирането на всички канали за връзка сред Европейски Съюз и Турция. На срещата беше посочен също капацитетът за разширение на двустранното съдействие в сфери като стопанска система и вложения, защита, енергетика и туризъм.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР