Министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет днес

...
Министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет днес
Коментари Харесай

Премиерът свиква извънредно заседание на правителството с националния щаб за коронавируса

Министър-председателят Бойко Борисов привиква изключително съвещание на Министерския съвет през днешния ден в 11.30 часа. То ще се организира взаимно с Националния действен щаб за съгласуване и образуване на дейностите на способените държавни органи по отношение на оповестената от СЗО неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с болестта COVID-19.

В рамките на съвещанието членовете на щаба ще рапортуват за действието на ограниченията против ковид и ще бъдат отпуснати средства за тяхното осъществяване.

По информация от Кризисния щаб във ВМА, към сегашния миг в България няма случай на пациент с ковид. 

„ Не се прикриват позитивни проби за ковид. Нямаме подозрения за резултатите от никоя проба за ковид. Ако има подозрения се пускат спомагателни проучвания с други проби в лабораторията. Сигурен съм в потенциала на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Референтната лаборатория работи на равнище ”, съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев след брифинг пред Нова телевизия.

„ Преди години, такава обстановка може би се е случвала, само че защото това съответствува с грипната зараза, международната медицината не го е разбирала. Няма нищо по-различно от до момента популяризираните инфекции. Доказа се към този момент даже, че този ковид не е по този начин рисков за бебетата  и новородените, както е да вземем за пример грипния вирус ”, добави Кантарджиев.

По думите му, против ковид няма характерно лекуване.

„ Важно е да се каже на хората, че вирусът не е рисков за младежите, не е рисков и за здравите хора. Опасен е за възрастните хора по този начин, както е рисков и грипния вирус. Тази година няколко хиляди души са умряли от грип, макар че епидемията беше дребна ”, сподели още шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.  

„ Създаден е действен щаб у нас, в него има човек от Министерството на външните работи. Готови сме за ковид, има термокамери на всички летища, има и на сухопътните граници. Има медицински екипи, обезпечено е нужното количество проби, лечебните заведения се подготвени, лекарите са инструктирани. Постоянно се актуализира информацията за разпространяването на вируса и се прави всичко допустимо тя да доближи до хората, които пътуват. Погрижили сме се и за консулските си чиновници “, означи пред bTVминистърът на външните работи Екатерина Захариева.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР