Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис
Коментари Харесай

Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Поводът за срещата сред министър председателите е идното сключване на меморандума за скоростния жп кулоар, който ще свърже пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе.

Мащабният инфраструктурен план ще бъде подписан от транспортните министри на двете страни на следващия ден, 6 септември.

Според предварителните сметки на транспортните министерства планът ще коства на България към 1 милиарда и 70 млн. евро. Очаква се целият план да доближи към 4 милиарда евро.

Очакванията се планът да се извърши за период до 10 години. Според някои специалисти високоскоростния жп път ще отвори пряк път на Гърция към съветските пазари, показва bTV.

 Разширяват транспортния кулоар Варна, Бургас, Кавала и Александруполис
Разширяват транспортния кулоар Варна, Бургас, Кавала и Александруполис

Включват Русе и Солун

Припомняме, че в началото мултимодалният транспортен кулоар сред двете страни трябваше да свързва пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Преди към два месеца обаче България и Гърция се договориха за разширението на обсега на коридора. На среща сред транспортния министър Ивайло Московски и гръцкия му сътрудник Христос Спирдзис беше разисквана опцията в планът да се включат и пристанищата в Солун и Русе. По този метод ще се реализира цялостна мултимодалност на коридора, в който ще вземат участие пътен, железопътен, морски и речен превоз, както и директен път до страните по поречието на река Дунав.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР