Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по
Коментари Харесай

Вечерни новини: Нов сблъсък Сидеров-Симеонов заради Търговския регистър, Тръмп отново си противоречи

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 година край Созопол американски търговски транспортен съд " Мопанг ". Ден по-рано министърът на превоза Ивайло Московски разгласи, че отпуснатите средства на " Морска администрация " за справяне с казуса възлизат на 2.454 млн. евро. Сумата ще се употребява за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е планувана за оптималния период на работа - над 50 дни, при догадка за цялостни резервоари - 650 тона мазут. В сряда и четвъртък избавителните работи не започнаха поради неприятното време.

[Министерският съвет] Още по тематиката
Вечерни вести: Двоен удар по Тръмп, нови 100 млн. лева за ремонт на съветски самолети

И още: Кабинетът се разбърза за чистенето на мазута до Созопол и за разногласието сред Българска академия на науките и метеоролозите; Брекзит влиза в решителна фаза
22 авг 2018
Вечерни вести: Ралица Агайн към този момент не е в КФН, стартът на Търговския указател отново е отсрочен

И още: Ще наложат ли Съединени американски щати наказания против Русия поради случая " Скрипал " ; на 10 дни се е скъсило времето за междуфирмените заплащания
21 авг 2018
Вечерни вести: Кабинетът жертва Ралица Агайн поради " Олимпик ", противоречиво предопределение отпред на Търговския указател

И още: Почти 240 млн. лева ще костват новите документи за самоличност; Венецуела отстрани пет нули от валутата си; Зала " Универсиада " се продава отново
20 авг 2018 Втора седмица един значим сюжет владее общественото пространство - тръгнал от срутва на Търговския указател на 9 август, през последните дни той реалокира фокуса върху признанието на премиера, че назначението само че върха на Агенцията по вписванията е показано на " Атака " и персонално на водача й Волен Сидеров.

В четвъртък Българска социалистическа партия отново опита да е съпротива - възродена беше тематиката беше за чумата по овце и кози. За водача на социалистите Корнелия Нинова такава не е имало, а земеделският министър Румен Порожанов изясни, че това са други проби. И още една тематика в развиване, само че и с бъдеще - следващо правосъдно решение удостовери правата на страната върху царските парцели - този път за двореца " Врана ".

В същото време, министър председателят Бойко Борисов продължи с летния си рейд по наглеждане на страната - в четвъртък той посети мястото на разлива на мазут в Созопол, както и Резово и Стара Загора.

Светът беше в лятна заспалост, като Тръмп владееше новинарското пространство и обърканите си пояснение по какъв начин и по кое време е платил на две дами, с цел да мълчат.

НАЙ-ВАЖНОТО

Назначението на началник на Агенцията по вписванията е договаряно единствено сред Борисов и Волен Сидеров

Кандидатурата на новоназначеният шеф на Агенцията по вписванията Габриела Козарева не е била обсъждана нито в границите на обединението " Обединени патриоти ", нито от съвета на ръководещата коалиция, която се състои от водачите на партиите в нея. Това съобщи в публична позиция до медиите една от партиите в патриотичния съюз - Национален фронт за избавление на България (НФСБ), подписана от водача и вицепремиер Валери Симеонов и от заместниците му в партията. Малко по-късно и Волен Сидеров излезе с позиция, от която излиза наяве, че в действителност назначението на Габриела Козарева е договаряно единствено сред него и Борисов: " по мое предложение, в съгласие с премиера Бойко Борисов, бе назначена ".

Това се случва единствено два дни откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи, че кандидатурата на Габриела Козарева е издигната от " Патриотичния фронт " и че не желае да носи отговорност за нея: " не я познавам, през днешния ден се срещнах с нея за първи път ", " това ми беше подадено ", " питайте тези, които са я предложили от Патриотичния фронт ". По принцип министър председателят носи отговорност за цялата политика на изпълнителната власт, още повече, че в тази ситуация това предопределение по закон се съгласува с него. Предишната шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова също бе кандидатура на " Атака " (Сидеров), предишния петък тя подаде оставка поради срутва на Търговския указател.

Тръмп влезе в пояснителен режим за заплащания към две дами

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че заплащанията към две дами, твърдящи, че са имали спекулация с него, не нарушават разпоредбите за предизборните акции. Вчера някогашният му юрист Майкъл Коен подписа договорка с прокуратурата, в която признава виновността си за неспазването на законите по време на президентския избор през 2016 година, и по-конкретно точно по отношение на заплащанията. В изявление за Fox & Friends Тръмп показва, че заплащанията са пристигнали персонално от него, а не от акцията. И също по този начин акцентира, че е схванал за тях по-късно. Това влиза в несъгласие с изказванията на Коен, съгласно който Тръмп го е инструктирал да направи заплащанията. Бившият юрист на президента признава, че е предал пари на две дами, които не са били докладвани пред Федералната предизборна комисия по време на акцията.

В Съединени американски щати се заприказва за импийчмънт, а Тръмп реагира на тези спекулации с предизвестието, че сходен ход ще е удар по стопанската система, пазарите ще се срутен и " всички ще са доста небогати ". Основният въпрос е дали двете заплащания са били направени, с цел да защитят персоналната известност на Тръмп или с цел да предпазят облика му на президентски претендент, защото съгласно разпоредбите всяко заплащане за повлияване на вота би трябвало да бъде оповестено. Ако на Тръмп бъде потърсена отговорност по случая (не посредством елементарните съдилища, тъй като той е държавен глава, а в Конгреса посредством импийчмънт), би трябвало да се потвърди, че в действителност е дал парите на Коен за изборни цели.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо следва ще се случи

Меркел се насочва към азерски газ след рецензиите на Тръмп за съветската взаимозависимост

След рецензиите на американския президент Доналд Тръмп за прекомерната взаимозависимост от съветския газ немският канцлер Ангела Меркел ще посети Азербайджан на 25 август, където ще разиска развиването на южен газопровод до Европа от Каспийско море. Това демонстрира готовността на Меркел да потърси други възможности за доставки, въпреки че държи на уговорката към " Северен поток 2 ", който ще транспортира газ от Русия за Германия. " Имаме огромен интерес в развиването на Южния кулоар ", показва немски държавен представител, представен от Reuters. И добавя, че това е част от тактиката за диверсификация на Европейски Съюз, която цели доставянето на газ до Европа от други страни, освен от Русия.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Държавата е притежател на двореца " Врана " и на целия съседен към него парк от над 1000 дка - както този, който се владее сега от царските наследници Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок, по този начин и терена, стопанисван от столична община. Това разгласи Софийският градски съд (СГС) като първа инстанция по делото, на което ответник е и общината, на която Сакскобургготски подари част от парка през 2001 година, директно откакто му беше реституиран.

Шарените пешеходни пътеки ще бъдат неразрешени, всички зони за секване на улиците би трябвало да станат добре осветени, а маркировката да е със специфични характерности за светлоотразимост и хлъзгавост. Това излиза наяве от оповестени от Министерството на районното развиване и благоустройството оферти за промени в три наредби.

Апелативният профилиран углавен съд дефинитивно удостовери мярката за неотклонение " задържане под стража " за несебърския общински консултант Пейко Янков, която бе търсен и задържан по отношение на делото против Димитър Желязков - Митьо Очите и още няколко души за проведена незаконна активност.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Нов тип бозайник е открит в България

[Българска академия на науките]

В горите на Странджа живее нов тип бозайник, чужд досега за науката – къртицата Talpa Martinorum. За откритието оповестява интернационален екип от учени от българския Национален природонаучен музей – Българска академия на науките, Природонаучния музей в Любляна, Словения и Зоологическия институт " Александър Кьонинг " в Бон, Германия. В публикация за списание Bonn zoological Bulletin екипът с присъединяване на доктор Недко Недялков разказва находката си – ендемичен за района на Тракия тип къртици.

Досега се смяташе, че в България живеят два типа от дребния бозайник – елементарна (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis). Първите са необятно публикувани и се срещат из цялата страна, а вторите населяват единствено региона на Странджа, изясняват от Българската академия на науките (БАН). И защото наличието на черноморската къртица в страната е открито относително наскоро – през 1991 година, а и двата типа външно доста си наподобяват и са мъчно различими без инсталация (черноморската е малко по-дребна от европейската и със сраснали клепачи), до момента учените са считали, че става въпрос точно за представители на типа Talpa levantis. След извършени изследвания и морфологични и генетични съпоставения с всички познати типове къртици, които се срещат в Европа и в района, обаче се оказва, че слепите къртици от българското Черноморие не принадлежат към нито един от известните типове. Така те са разказани като нов тип, наименуван Talpa martinorum. За момента е открито, че той се среща единствено в югоизточната част на Балканския полуостров, като следва компактно очертанията на Странджа в България и в Турция, само че учените занапред ще изследват биологията му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР