Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция
Коментари Харесай

Премиерът Борисов проведе телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, оповестиха от държавната осведомителна работа. Президентът на Турция поздрави премиера Борисов за успеха на изборите. Ердоган дефинира като впечатляващ триумфа на ръководената от Борисов политическа мощ, която на пети следващи парламентарни избори реализира най-голям резултат, като в същото време носи към този момент година тежкта отговорност за справяне с пандемията в страната.

В рамките на диалога министър председателят Борисов и президентът Ердоган разискаха обстановката с пандемията в България и Турция и показаха вяра, че в най-скоро време заплахата от COVID-19 ще отмине и изискванията за туризма и бизнеса ще се възстановяват.

Премиерът Борисов посочи, че през миналата 2020 година се следи забележителен спад в туристическия поток сред двете страни, в резултат на тежката международна здравна рецесия. Борисов изрази убеденост, че това е единствено краткотраен отрицателен резултат на пандемията, който може да бъде преодолян още през актуалната година, в това число и благодарение на имунизирането против COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов уточни обичайно положителните връзки сред България и Турция, които в последните години се развиват интензивно в дух на добросъседство и взаимно почитание. Премиерът подчертава върху отличното съдействие в региона на миграцията и върху нулевия напън на общата ни граница. Борисов подсети, че преди година двамата с президента Ердоган се срещнаха в Анкара, където дискутираха точно оправянето с миграционния напън, тъй че да има сигурност и непоклатимост в района.

Премиерът Борисов посочи още, че Турция е един от водещите стопански сътрудници на България. През спешната 2020 година стокообменът сред двете страни е съвсем 4 милиарда евро, а през същата година потокът турски вложения у нас е в размер на 18.6 млн. евро. Министър-председателят изрази убеденост, че с отминаването на пандемията икономическата интензивност ще стартира да се покачва още веднъж в поддръжка на просперитета и на двете страни.

В хода на телефонния диалог министър председателят Бойко Борисов поздрави турския президент Ердоган във връзка свещения за мюсюлманите месец Рамазан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР