Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Виена, където ще участва в

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Виена, където ще участва в
Коментари Харесай

Борисов във Виена за среща с евролидери за разпределянето на ваксините

Министър-председателят Бойко Борисов дойде във Виена, където ще взе участие в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и министър председателите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Във фокуса на диалога на шестимата водачи е позицията за заслужено систематизиране на имунизациите против COVID-19 въз основа на % на популацията на всяка страна членка на Европейски Съюз.

Срещата се организира в австрийската столица откакто в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се причисли и Пленкович, изпратиха писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него водачите акцентираха смисъла на европейската взаимност, която подсигурява, че всички страни членки - огромни или дребни, имат еднакъв достъп до ограничавания запас , какъвто все още съставляват имунизациите против COVID-19.

В писмото бе маркирано също, че би трябвало да се подсигурява, че всички страни членки на Европейски Съюз при идентични условия ще могат да доближат общите имунизационни цели, избрани от Европейска комисия за второто тримесечие на актуалната година.



В хода на срещата във Виена през днешния ден българският министър председател ще подчертае, че страните членки следва да получават доставките на ваксини, според контрактуваните от Европейската комисия и производителите количества.

От извънредно значение е доставките изпращани до страните членки, да бъдат изпълнявани по едно и също време и съразмерно на популацията в страните членки. Само по този метод ще се реализира едновременен за целия Европейски Съюз групов имунитет е мнението на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът ще уточни пред водачите във Виена, че пропорционалното систематизиране на имунизациите на квотен принцип на база население би трябвало да бъде приложено и за доставките, а освен за поръчаните количества. Чрез този механизъм ще се подсигурява по едно и също време осъществяване на етапите по имунизационните проекти и имунизирането на лицата от рисковите групи население.

Едновременното реализиране на групов имунитет на равнище Европейски Съюз се обрисува като единствения вероятен излаз все още за възобновяване от пандемията, провокирана от COVID-19, е мнението на министър-председателя Борисов.

Във Виена българският министър председател ще организира и двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР