Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия

...
Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия
Коментари Харесай

Борисов: Тръба до България, за да не зависим от Турция

Министър-председателят Бойко Борисов разгласи, че чака писмо от Европейската комисия с позволение права от плана за газопровод „ Турски поток “ да идва непосредствено към България. Целта - да не бъдем подвластни от Турция, оповестява БГНЕС.

„ Казах им, че аз ще си подпиша в лицето на Министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м газ да влизат по „ Турски поток “ в България. Сега очаквам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да стартираме договаряния и за директна тръба към България, тъй като до момента в който течаха тези процеси,

в действителност целият район стана подвластен от Турция.

Сега при тези връзки сред Европейски Съюз и Турция можем да си задаваме доста риторични въпроси кое е по-добре и кое е по-зле “, сподели министър председателят Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина.

Газопроводът "Турски поток " размени "Южен поток ", който трябваше да доставя газ непосредствено за България по дъното на Черно море. В началото на май тази година стартира строителството на първата права от "Турски поток ", която е с потенциал 15,7 милиарда куб.м. газ. Общо за момента се възнамеряват да бъдат построени две прави всяка с потенциал по 15,7 милиарда куб.м.

Първата тръба ще доставя непосредствено "синьото гориво " от Русия за Турция, което ще направи непотребна доставката му през Украйна и България. Предвижда се тя да бъде издигната през 2019 година С това Русия ще прекрои газовата карта на Балканите.

В същото време Москва възнамерява и втората права от "Турски поток ". За момента се счита, че тя ще отиде непосредствено за Турция, а от там природният газ ще влезе в Европа или през България, или през Турция. Шансовете на България да получи тези 15,7 милиарда куб.м. газ доста се усилиха през последните месеци. Страната ни получи косвена поддръжка от Сърбия, Унгария и австрийския колос ОМВ, които желаеха газопроводът да минава пред нашата страна.

В същото време към момента съществува минимална опция тази втора права от

15,7 милиарда куб.м. газ да завие към българския бряг на Черно море, само че по тази причина са нужни договаряния и единодушието на Европейска комисия, за което приказва и министър председателят Бойко Борисов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР