Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез

...
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез
Коментари Харесай

Държавата задължи търговските вериги да предлагат местна българска продукция

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет организираха посредством видеоконферентна връзка изключително държавно съвещание, оповестиха от държавната пресслужба.
Правителството одобри разпореждане, с което се вкарва обвързване на комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини, да оферират българска продукция на локални (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с повърхност – задоволителна за излагане и продажба на съответните хранителни артикули, както и да са обозначени по подобаващ метод, от който да е видно, че предлаганите артикули са районно произвеждане.
На тези места следва да се оферират мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, създадени от районни производители.
Въведено е условие млечните артикули да бъдат създадени напълно от българско сурово мляко. Приетите промени не изискват смяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена опция за предложение на локална (регионална) продукция.
Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на реализиране на активността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на прилежаща, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за прилежащи се смятат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите би трябвало да са регистрирани по Закона за подкрепяне на земеделските производители или да имат обект, регистриран според Закона за храните.
Приетото Постановление има за цел да поддържа дребните и локални български производители и да резервира поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от локалния обичай и просвета. Потребителите би трябвало да имат право на достъп до локалното произвеждане, а техен е изборът какво ще предпочетат.
Приетата мярка се отнася за комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни артикули, които имат обекти допълнително от три административни области на територията на страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР