Министър-председателят Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин са обсъдили

...
Министър-председателят Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин са обсъдили
Коментари Харесай

Борисов и Путин обсъдиха "балканския" проект АЕЦ "Белене"

Министър-председателят Бойко Борисов и съветският президент Владимир Путин са разискали по телефона енергийните планове в страната, в това число последната концепция на българския министър председател за АЕЦ " Белене " като балкански план. Двамата са разговаряли по телефона ден, откакто съветският патриарх Кирил си отпътува, без да крие недоволството си, от България, където бе за честванията на националния празник Трети март.

Борисов показа

концепцията си за развиване на плана за АЕЦ " Белене " като общобалкански

и уточни, че той е срещнал поддръжка от сътрудниците му от страните от Западните Балкани, оповестява държавната осведомителна работа. Владимир Путин от своя страна е показал, че страната му е подготвена да се включи в разискванията при възобновяване на работата по плана.

Обсъдено е и развиването на плана за газов хъб " Балкан " и опциите за директни доставки на газ за България при гаранции от страна на Европейската комисия. Коментирано е и построяването на газопровода " Турски поток ", като Путин е изтъкнал, че този планът в огромната си част е изпълнен, а Борисов го е уведомил, че интерконекторната връзка сред България и Турция следва да е подготвена на 1 юни. В тази връзка е прегледана и опцията за създаване на отклоняване от " Турски поток ", което да доближава директно до хъба " Балкан ". По време на диалога е коментирано осъществяване на

среща Борисов - Путин по време на българското председателство

на Съвета на Европейския съюз, което ще продължи до края на юни.

Българският министър председател е срещнал съветския президент и с развиването на тематиката за Западните Балкани, създаване на транспортна, цифрова и електроенергийна съгласуваност в района.

двустранният разговор се развива добре

и се следи прогрес в връзките в редица сфери на стопанската система, в търговията и туризма, показва държавната осведомителна работа. Отчетено е, че стокооборотът сред България и Русия е повишен с 24% през 2017 година, а съветските туристи в страната са близо 560 хиляди, или с 1.3 процентни пункта повече от 2016 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР