Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в

...
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас подписаха декларация за развитието на жп връзка от Солун до Русе

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият министър председател Алексис Ципрас подписаха в „ Евксиноград “ взаимна декларация за развиването на железопътната връзка „ Солун – Кавала - Александруполис – Бургас – Варна - Русе “, оповестиха от държавната пресслужба.

Документът планува основаването на взаимна планова компания, която да работи по реализация на идната фаза на плана. До средата на декември месец ще бъде квалифицирано и Междуправителствено рамково съглашение за развиването на железопътната връзка. Началото на плана беше сложено с Меморандум за съгласие, който беше подписан от министрите на превоза на България и Гърция в гр.



Кавала през септември 2017 година, по време на публично посещаване на държавна делегация от България, ръководена от премиера Борисов. Проектът е от огромно стратегическо и икономическо значение. Цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен кулоар с съвременна ERTMS система за ръководство на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия план за мултимодален кулоар за товарни транспорти, свързващ Егейско и Черно море „ Sea2Sea”.



В взаимната декларация, подписана през днешния ден, се планува също по този начин опцията да бъде прегледано разширението на обсега на Меморандума за съгласие посредством увеличение на интермодалността на плана, в това число по-нататъшното развиване на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР