Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и

...
Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и
Коментари Харесай

Премиерът обясни какво означава въздушен Шенген

Министър-председателят акад. Николай Денков дава отговор на въпроси на жители и медии. Поводът е навършването на шест месеца на държавното управление.

Той стартира с тематиката за Шенген. Премиерът обясни какво значи Шенген " единствено по въздух ". По думите му това, което трансформира Шенген единствено по въздух е удобството когато се пътува от една в друга страна през летищата, доста по-лесно ще се минава през опашки. " Директно можете да влизате, дори да не ви ревизират документите в някои случаи, тъй че това е улеснение ", разясни той и добави, че това, което не взема решение е казусът с огромните опашки по сухопътни граници. По негови думи това е проблем за най-много за бизнеса, освен за българския, само че и за австрийския. Преговорите не престават, министър председателят се надява да се напредне в тази посока.

Според него " дяволът е в детайлите " и договарянията би трябвало да продължат. " Няма да приемем спомагателни условия, които не подхождат на това, което се чака от другите страни ", разясни той.

" Със сигурност сме подготвени да приемем всичко, което поддържа отбраната на външните граници, тъй като това е и в наш интерес и къде ще бъде границата на допустими и неприемливи условия - ще забележим на договарянията в идващите дни и седмици ", сподели Денков.

Според премиера би трябвало да бъдем прагматични и в случай че се тръгне по линия на правосъдни процеси и европейски съд - това ще отнеме години и до момента в който вървят тези процеси ще бъдем блокирани без да имаме опция за каквото и да било решение.

" Изключително значимо е да търсим прагматичен метод, в идващите дни са договарянията, само че също по този начин в тези договаряния ще кажа напълно ясно на сътрудниците си и на канцлера на Австрия, че в случай че няма схващане на българската позиция това сигурно ще се отрази на отношението на българите към Австрия и австрийските компании - това не е добре за тях ", акцентира той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР