Министър-председателя Кирил Петков е поел ангажимент пред еврокомисаря по разширяването

...
Министър-председателя Кирил Петков е поел ангажимент пред еврокомисаря по разширяването
Коментари Харесай

Петков е обещал вдигане на ветото, МС прие искането му РСМ да се гледа във външна комисия

Министър-председателя Кирил Петков е поел ангажимент пред еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи за повдигане на ветото за започване на договаряния на районен съд Македония за Европейски Съюз до края на френското председателство.

Това съобщи министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска по време на чуване в Народното събрание по въпроса дали Петков със своите дейности не е направил национално изменничество по тематиката РСМ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Първоначално чуването трябваше да бъде закрито и на него да бъдат показани документи с гриф строго секретно, които да хвърлят светлина върху независимите дейности на премиера Петков, целящи да се заобиколи Министерството на външните работи и Рамковата позиция, която е призната единомислещо от всички български партии.

Премиерът Петков изпрати предложение, което на процедура изцяло ревизира Рамковата позиция, призната от Народното събрание и държавното управление, само че тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати, изясни ръководителят на българската дипломация.

„ На 5 април тази година, външнополитическият консултант на премиера изпрати своя план на актуализация на Рамковата позиция. Съдържанието му по-скоро допуска инспектиране на българската национална позиция ", съобщи Генчовска.

Тя уточни, че в плана на тази нова Рамкова позиция не попада българската позиция по по този начин наречения македонски език.
Теодора Генчовска
„ Изискването на европейски гаранции във връзка с Договора от 2017 година става несъстоятелно. На процедура с този план са обединени частични хрумвания на Министерство на външните работи за използване на двустранния контракт, само че без да има явен механизъм за осъществяване на контракта. Външно министерство реши, че нямам по какъв начин да има бележки по документ, който изначално и изцяло неправилен и го отхвърли като опция “, съобщи външният министър в оставка.

Тя акцентира, че до момента в който в Министерство на външните работи са се опитвали да договарят и да отстояват позиции, други са създавали усещането, че София е била подготвена на отстъпки.
Станислав Балабанов
По време на съвещанието в Народното събрание се стигна до замяна на реплики сред някогашните сътрудници по коалиция от „ ИТН “ и „ Продължаваме промяната “. Станислав Балабанов от Има Такъв Народ съобщи, че ще изискат оставката на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев поради грубото тъпчене на законите. Андрей Гюров от Политическа партия съобщи, че съвещанието е загуба на време и не е постигнало задачата си, тъй като българските жители не са научили нищо свястно. Той прикани да се вдигне секретността на документите, които е трябвало да бъдат показани на днешното съвещание, само че по този начин и не бяха оповестени, тъй като то не бе закрито.
Андрей Гюров
Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия омаловажи думите на Генчовска, която разкри, че Петков е заречен повдигане на ветото в диалог с Вархеи.

В същото време министър председателят Петков публично изолира Министерство на външните работи от процеса, анонсирайки на съвещанието на Министерски съвет, че всички решение ще минават през депутатите. Още във вторник БГНЕС разгласява обстоен текст на предлагането, което тази заран министър председателят разгласи.

Министерски съвет одобри настояването на Петков всички оферти на Френското председателство по отношение на започването на договаряния за Европейски Съюз от страна на РСМ да бъдат изпращани непосредствено в Парламентарната комисия по външна политика, която се управлява от хора близки до премиера.
Кирил Петков
Според него това се прави „ с цел да има възстановяване на отчетността и координацията с Народното събрание “. Външният министър Генчовска в Народното събрание призна, че „ не е осведомена с този документ, който и импортиран през днешния ден от премиера “.

За Петков тематиката за РСМ се употребява за похищение на публичното внимание . /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР