Министър-председателите на България и Северна Македония очертаха основните приоритети пред

...
Министър-председателите на България и Северна Македония очертаха основните приоритети пред
Коментари Харесай

Петков и Ковачевски с ясен календар за обогатяване на отношенията България - РС Македония


Министър-председателите на България и Северна Македония обрисуваха главните цели пред двете страни с небосвод интервала 2022 - 2029 година

Очертахме точния календар. Фокусираме се върху всички общи благоприятни условия за обогатяване на нашите връзки, съобщи българският министър председател Кирил Петков на взаимен брифинг със северномакедонския си сътрудник Димитър Ковачевски, съобщи БГНЕС.

Като министър председател стартирам с един от най-важните въпроси за районен съд Македония - евроинтеграцията на страната. Двамата с българския министър председател Кирил Петков желаеме да използваме новата сила за реализиране на общата цел - за по-добро бъдеще на двете страни, сподели македонският министър председател Димитър Ковачевски.

Според Ковачевски " двете страни влизат в нов порзорец в двустраните ни връзки ", а основаването на условия за бърз прогрес в евроинтеграцията е един от най-важните цели пред РСМ.

Ковачевски заяви, че управляващите в Скопие са изпратили вербална нота в Организация на обединените нации, с която оповестяват, че Република Северна Македония и Северна Македония е едно и също и се отнася за територията на РСМ и че, няма никаква териториални петенции. " Това е първата огромна крачка ", сподели още Ковачевски и заяви, е ускорено създаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Клепало.

Българският министър председател Кирил Петков заяви, че още на 25 януари ще бъде идната среща с районен съд Македония. Тогава ще има взаимно държавно съвещание.

Двете страни са се договорили да създат работни групи по съответни тематики. Кирил Петков анонсира, че работните групи ще се срещат всяка седмица.

От тук нататък добросъседството ще се мери в действително реализирани стъпки и резултати. Линията София-Скопие ще бъде действителност. 30 дни ще имаме точните специфики, заяви още Кирил Петков.

Ние безусловно почитаме самоопределянето на всички жители на Северна Македония, акцентира Петков. Той изрази вяра, че историческата комисия ще е една от петте работни групи, изгодите от взаимната работа ще бъдат в друга среда - среда на добър разговор и градивни дейности.

Македонският министър председател чака членовете на взаимната историческа комисия да съобщат дружно какво е контрактувано пред обществеността. Той чака това да бъде мост към бъдещето, а не към миналато, сподели още Ковачевски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР