Министър-председател Петков, не мога да не започна с отговор на

...
Министър-председател Петков, не мога да не започна с отговор на
Коментари Харесай

Станислав Анастасов към Кирил Петков: Бързате да платите 166 млн.лв. за ЖП линията Волуяк – Драгоман, заобикаляйки ЕК

Министър-председател Петков, не мога да не стартира с отговор на думите, които отправихте през днешния ден към групата на Движение за права и свободи, влизайки в пленарната зала – че Движение за права и свободи сме станали доста страхливи. 

Драги, министър-председател, не познаване нито демократичната история на България, нито тази на Движение за права и свободи. С тези думи зам.-председателят на Движението Станислав Анастасов стартира парламентарното си запитване към Петков за дадените без позволение от Европейската комисия 166,2 млн. лева за жп линията Волуяк-Драгоман. То бе импортирано от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и народните представители Делян Пеевски, Халил Летифов и Станислав Анастасов.

Г-н Петков, Вие дойдохте на власт с гръмката поръчка за нулева приемливост към корупцията, сходно на героя на Джефри Арчър Игнейшъс Голямата метла – нигерийският финансов министър. Ако не сте го чели, горещо Ви предлагам да го прочетете, сподели Анастасов. И разгласи: „ Дойде време да подкрепите гръмките си думи с дейности! ”.

„ Какво се случва обаче? Съгласно оповестено на 13 май 2022 година известие на уеб страницата на Министерство на превоза и известията след експлицитното позволение на Министерски съвет, Министерството на превоза и известията и Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) са подписали контракт за финансиране на план „ Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, жп сектор Волуяк – Драгоман – фаза 1 “, като отпуснатата финансова помощ е в размер на, забележете, 166 милиона и 200 хиляди лв.. Те ще бъдат обезпечени от оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020 година ”. В същото известие е посочено, че съгласно въпросното решение на Министерски съвет ръководещият орган на оперативната стратегия е сключил контракта преди утвърждението на плана от Европейска комисия за определените реализатори на двата лота – Волуяк-Петърч и Петърч-Драгоман, да започват навреме строителство, което би трябвало да завърши до края на 2023 година ”, изложи Анастасов фактологията по случая.

И попита: „ На какво съображение Министерски съвет е разпоредил или разрешил да бъде подписан въпросният контракт, в случай, че планът към момента не е утвърден от Европейска комисия. ”.

Съобразени ли са дейностите на Министерството на превоза и известията и на НКЖИ с разпоредбите на оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 ” за консумиране на европейски средства. Ще предприеме ли Министерски съвет дейности за прекъсване на този план и в какъв период, откакто дейностите му, както и тези на ръководещия орган са осъществени в нарушаване на процедурите и нормите по оперативната стратегия и основават предпоставки за корист, бяха другите два въпроса на Станислав Анастасов.

Обектът железопътна линия София-Драгоман е от национално значение. Обявен е като подобен от 08.07.2011 година – преди повече от 10 години. Участъкът Волуяк-Драгоман е част огромния план „ Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница ”, който е един от авансово дефинираните планове на мрежата TEN-T и е част от националната железопътна транспортна мрежа на Р България, заяви министър председателят Кирил Петков.

Осъществяването на този план е от изключително значимо значение и по тази причина е приоритет на нашето държавно управление, добави той.

„ Решение 295 от 9 май 2022, с което Министерски съвет дава единодушие на ръководещия орган на оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” да подпише контракт за даване на финансова помощ на НКЖИ е в сходство със закона за ръководство на средствата от европейските структури и капиталовите фондове и по-конкретно член 24, алинея 4. Съгласно него органите по оперативната стратегия могат да дават безплатна финансова помощ за огромни планове по смисъла на член 100 от регламента на Европейски Съюз №1303 от 2013 година и преди утвърждението от Комисията, според член 102 от същия правилник. Това става точно въз основа на решение на Министерски съвет. По закон има и условие, което е спазено в съответното решение на Министерски съвет – да бъде посочено кой ще бъде източникът на финансиране на плана при положение, че комисията не го утвърди или утвърди единствено част от него. В решението на Министерски съвет е посочено, че при отрицание от Европейска комисия, средствата ще бъдат обезпечени от бюджета на НКЖИ и/или от бюджета на Министерството на превоза и известията ”, уточни Петков.

Всички законови условия са спазени. Днес разговарях с министъра на превоза – ще има доста деликатно следене на тези планове, на законовото им осъществяване, за качествено осъществяване. Мога да подсигурявам, че всичко е в реда на закона, а самото осъществяване ще бъде направено по метод, по който в действителност ще видите, че смяната е пристигнала, приключи министър председателят.

Страхопочитаеми министър-председател Петков, изговорихте доста фактология. Но отново не отговорихте на нито един от въпросите. Да, ръководещият орган на програмата може в действителност да утвърди, само че има процедура, отвърна Станислав Анастасов.

В случая очевидно бързате за някъде – бързате да платите едни 166 милиона лв., заобикаляйки Европейска комисия, съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи. И добави: „ Дали бързате за влака Волуяк-Драгоман, занапред ще разберем, само че може и да го изпуснете. ”.

Застраховали сте се, че комисията няма да ви утвърди плана и той ще излезе от джоба на българския поданик. Това гласи решението на Министерски съвет, което вие персонално сте одобрили с думите: „ Ако нямате въпроси, точката се приема ”. Цитирам стенограмата от съвещанието на Министерски съвет, съобщи още Анастасов.

А другояче, европейската тема и тематиката за вложение на европейски средства от структурните и кохезионни фондове по закономерен метод – без да се нарушават българските закони и европейските регламенти, доста не ви е ясна. Ясен е обаче механизмът ви на деяние – отново направихте едни внушения, обвинявайки Движение за права и свободи, обвинявайки съответен човек, сподели още Станислав Анастасов.

Когато вие хвърляте тиня по Движение за права и свободи и сътрудника Делян Пеевски вършиме тъкмо това, което твърдите, че другите вършат, безапелационен бе Анастасов.

Движение за права и свободи е фокусирано в отбраната на един от своите депутати Делян Пеевски, сподели Петков.

Министър-председател Кирил Петков, няма да спрем да ви занимаваме със законосъобразността и битката с корупцията, които взеха да ви убиват като тези чепици от фотографията, репликира го Анастасов.

Движение за права и свободи ще отбрани всеки български жител, който е станал обект на Вашата експанзия и на кална акция от Вас и кръга „ Капитал ”, даже да е и от Политическа партия. Защото знаем и за сътрудници от Политическа партия, които са станали обект на експанзия. Да, ние ще ги пазиме – всеки почтен, който е наклеветен, ще бъде защитаван, сподели Анастасов. И заключи: „ Това е върховенството на закона – и тук, и на всички места. ”
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР