Министър от полското правителство каза, че ще търси потенциална екстрадиция

...
Министър от полското правителство каза, че ще търси потенциална екстрадиция
Коментари Харесай

Полша иска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист

Министър от полското държавно управление сподели, че ще търси евентуална екстрадиция на Ярослав Хунка от Канада, откакто 98-годишният украински деец, който е упрекнат, че се е сражавал в нацистка част по време на Втората международна война, беше приветстван в канадския парламент, написа Вашингтон Пост.

Председателят на Камарата на общините на Канада, Антъни Рота, се сблъска с отрицателна реакция, на парламентарната сесия, на която украинският президент Володимир Зеленски изнесе тирада предходната седмица. Рота назова Хунка " украински воин " и " канадски воин " по време на сесията, предизвиквайки овациите на публиката.

Но по-късно еврейски групи споделиха, че Хунка е бил част от нацистка военна част . Рота се извини и подаде оставка, до момента в който канадският министър председател Джъстин Трюдо разказа случая като " надълбоко объркващ ".

" С оглед на скандалните събития в канадския парламент, които включват удостояване, в наличието на президента Зеленски, на член на незаконната нацистка групировка SS Galizien, започнах стъпки за вероятното изгонване на този човек в Полша " ,   Пшемислав Чарнек сподели във вторник.

Председателят на Камарата на представителите в Канада се отдръпна, откакто отдаде респект на нацисткия деец.

Посланикът на Полша в Канада Витолд Дзиелски сподели, че ходът към момента е прелиминарен опит да се откри дали Хунка е виновен за закононарушения, осъществени в Полша , като съображение за изгонването му.

Той сподели пред канадските Global News, че процесът на екстрадиция не е почнал, само че че министърът е изпратил искане до Полския институт за национална памет - държавен орган, който проверява полската история, в това число закононарушения, осъществени по време на Втората международна война - за разглеждане на допустима екстрадиция.

" Сигурен съм, че това искане ще бъде прегледано ", сподели Дзиелски . " И допустимо е да последват някои стъпки. Но в този миг това са първите стъпки от настояването институтът да се включи в процеса.

Министърът на правораздаването и основният прокурор на Канада сподели пред кореспонденти във вторник, че не може да разяснява вероятността за изгонване и че полското държавно управление не се е свързало с него или е получило публично искане.

Канада няма контракт за изгонване с Полша , което може да направи настояването по-сложно - както и други фактори, като възрастта на Хунка, съгласно канадската социална телевизия CBC.

Председателят на Камарата на представителите на Канада Антъни Рота съжалява, че уважи нацисткия деец.

Еврейски групи споделиха, че Хунка е бил член на 14-та гренадирска дивизия на Waffen, част от Waffen-SS, формирана от етнически украинци. Waffen-SS е нацистка паравоенна мощ, образувана от основния уредник на Холокоста Хайнрих Химлер, оповестява The Washington Post.

Канадският представител, който публично се отдръпва в сряда, сподели, че е било напълно негово решение да предложения Хунка на адреса на Зеленски , който е евреин и има родственици, убити в Холокоста.

Рота сподели, че Хунка живее в неговия законодателен регион и нито сътрудниците му депутати, нито украинската делегация са знаели за поканата.

Инцидентът възобнови вниманието към интервал от украинската история по време на Втората международна война, когато националистите се съюзиха с нацистите в опит да изгонят Съветите.

Руският президент Владимир Путин употребява " денацификацията " на Украйна като предлог за войната на Кремъл в Украйна, изказване, което Държавният департамент разказва като един от " най-често срещаните дезинформационни разкази " на съветската пропагандна машина.
 Оставки в Канада поради абсурда с украинския нацист от Втората международна война
Оставки в Канада поради абсурда с украинския нацист от Втората международна война

Председателят на Камарата на представителите Антъни Рота бе заставен да се отдръпна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР