Министър Нуман Куртулмуш Турският министър на културата и туризма Нуман

...
Министър Нуман Куртулмуш Турският министър на културата и туризма Нуман
Коментари Харесай

Турция не е поставяла въпроса за втора джамия в София


Министър Нуман Куртулмуш

Турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш заяви, че по време на визитата си в София не е обсъждан въпроса за построяването на втора джамия в София. За това към този момент повече от десетилетие упорства Главното мюфтийство с аргумента, че броят на мюсюлманите в столицата е повишен доста през последните години.

Нуман Куртулмуш беше на двудневна аудиенция в София във връзка неофициалната среща на министрите на туризма от Европейски Съюз. Той е имал срещи с министрите на културата Боил Банов и на туризма Николина Ангелкова. Срещнал се е и с основния мюфтия Мустафа Хаджи, с цел да се осведоми за мюсюлманите у нас. Куртулмуш означи, че в България живеят над 1.2 млн. мюсюлмани, от които над 500 хиляди приказват турски език. Те живеят тук в " мир и съгласие на основата на равнопоставеността ", сподели Куртулмуш.

Той означи, че формалното разкриване на Желязната черква в Истанбул при започване на януари е отворило нов стадий в връзките сред България и Турция. Това е още една крачка напред за реализирането на срещата сред Турция и Европейски Съюз на 26 март във Варна, сподели Куртулмуш.

Неофициално се твърди, че при визитата на Борисов в Турция Ердоган е сложил въпроса за построяването на втора джамия в София. Официално турският президент тогава съобщи, че се надява дружно да бъдат реставрирани " историческите и религиозни монументи в България ", останали от времето на Османската империя.

Турският министър на културата и туризма сподели, че въпросът с противозаконната пристройка към джамията " Баня Баши " в центъра на София е " административен, който ще откри решение ". За пристройката, която внезапно контрастира на храма, не се вписва по никакъв метод в архитектурата му и стои като грозна кръпка, има влезнало в действие правосъдно решение за събарянето й. Въпреки това българските управляващи се опасяват да го изпълнят, с цел да не се навреди на положителните връзки с Турция.

Предстои подписването на два документа в региона на културата сред Турция и България, заяви още Нуман Куртулмуш. Едното съглашение е за запазване на недвижимото културно завещание в двете страни, а другият е за създаване на културни центрове в България и Турция, уточни той.

В региона на туризма се създават взаимни туристически пакети, заяви турският министър на културата и туризма. Заедно със страните от Черноморското икономическо съдействие се провежда и круизен маршрут по западното Черноморие. Работи се още и за увеличение на обмена на културни прояви и събития сред България и Турция, което ще помогне още повече за развиването на туризма, сподели Нуман Куртулмуш.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР