Министър Николай Милков участва в годишното заседание на Съвета на

...
Министър Николай Милков участва в годишното заседание на Съвета на
Коментари Харесай

Министър Милков участва в 29-та среща на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ в Лудж

Министър Николай Милков взе участие в годишното съвещание на Съвета на министрите на външните работи на държавите-участнички в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Лудж, което се организира под председателството на Полша.

Фокус на срещата беше продължаващата военна експанзия на Русия против Украйна, произлизащите от нея последици за сигурността в Европа и по-нататъшната роля на ОССЕ, включително методите за запазване на „ наследството “ на Заключителния акт от Хелзинки. Този дневен ред отрази възприетия от Полското председателство и подсилен от всички сходно мислещи страни метод за смяна на деловия режим на работа и пренасочване на дейностите на главните органи на ОССЕ към обвързваните с войната на Русия против Украйна провокации пред сигурността.

Министрите обмениха визии за аргументите за актуалната рецесия в ОССЕ, вероятностите за възобновяване на доверието сред държавите-участнички и вероятните сюжети за бъдещата роля на Организацията. „ Належащата задача през днешния ден пред ОССЕ е оцеляването на организацията, само че ние би трябвало да обмислим главния въпрос – по какъв начин да излезем от тази рецесия и по какъв начин да възстановим европейската система за сигурност и взаимното доверие, когато войната в Украйна свърши “, акцентира министър Милков.

В рамките на срещата, министър Милков беседва с Джеймс Клевърли, министър на външните работи, общността и развиването на Обединеното кралство. Обсъдени бяха въпроси на двустранното съдействие в сфери от съвместен интерес.

Министър Милков беседва и с държавния секретар по външна политика на Дания Йеспер Мьолер Сьоренсен. Дискутирана беше тематиката за присъединението на България към Шенген, както и кандидатури на двете страни за интернационалните организации.

Заедно с останалите държави-членки на Европейски Съюз, България стана съавтор на няколко съпътстващи събития в границите на срещата на министрите на ОССЕ в Лудж: „ Съвместни дейности за преустановяване на безнаказаността на Русия и обезпечаване на правдивост за жертвите на войната в Украйна “ (организирано от Украйна), „ Децата и въоръжения спор в Украйна “, както и „ Влошаващата се политическа обстановка и обстановката с правата на индивида в Беларус и следствията за района на ОССЕ “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР