Министър Минеков представи днес в Министерски съвет отчета за дейността

...
Министър Минеков представи днес в Министерски съвет отчета за дейността
Коментари Харесай

Министър Минеков представи отчет за дейността си

Министър Минеков показа през днешния ден в Министерски съвет доклада за активността на Министерството на културата за интервала август – декември 2022 година

Той посочи, че управлението на Министерството е постигнало триумф в укрепването на потенциала на институцията и е засилило разговора с културните сътрудници, институти и създатели. Министърът подчертава, че е било преодоляно забавянето, а тук-там е почнала изначало работата по закъснели или изоставени програмни старания във връзка с националните, районните и локалните културни институции. Повод за задоволство е и усилването на  културните взаимоотношения на българската страна в областта на интернационалното съдействие и европейските стратегии през този интервал.

            Отчетът на министъра съдържаше и следните данни: беше направено и осъществено Постановление на Министерския съвет, обвързвано с застраховане на 33 млн. лева в региона на театралните изкуства.

„ Дейността на народен фонд „ Култура ” е с голямо значение, мога да Ви кажа, че намерихме фонда затрупан с плесен и изцяло пропуснат. Дейността там стартира след август месец ”, акцентира министър Минеков. В резултат на активността на фонда след м. август 2022 година министър Минеков регистрира, че за първи път над 300 национални читалища и школи печелят състезания, дебютирайки в работата си на планов принцип, а над 1700 актьори са получили креативен стипендии за общо 7 млн. лв.. Проведени са без изключение всички сесии за планове в региона на образните и театралните изкуства.

            В Изпълнителна организация „ Национален кино център “ в същия интервал са подписани 29 контракта с бенефициенти на обща стойност 1,5 милиона лв. и са прегледани общо 40 плана на обща стойност над 2,8 милиона лв..

            В бранш „ Сценични изкуства и художествено обучение “ са извършени 3 сесии за финансиране на нови творби, спектакли, концерти в региона на театралното, музикалното и танцово изкуство, с обща сума в размер на 800 000 лева

           Проведени са всички състезания за шефове на културни институти с изтичащи мандати в границите на настоящата година.

Закупени са нови принадлежности за учебните заведения по музика.

Променен бе съставът на УС на Фонд „ 13 века България “ и бе заменен изпълнителният шеф на фонда. Там ще има доста работа, безапелационен бе министърът.

            Създаден бе българският портал в плана на Службата на Европейския съюз за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност под названието „ АГОРАТЕКА – Европейският портал за онлайн наличие “. Това бе различен акцент в доклада на министъра на културата проф. Велислав Минеков.   

            Сред основните събития на министерството с интернационален отзив в региона на опазването на нематериалното културно завещание е извършеният XII Национален събор на националното творчество в Копривщица.

            Проведени бяха конкурсни сесии по стратегии „ Помощ за книгата “, като общият размер на средствата по програмата е 200 000 лева, „ Българските библиотеки – модерни центрове за четене и осведоменост “, с общ размер на средствата 2 млн. лева Обработени са 1289 планови оферти. Проведена бе и конкурсна сесия по Програма за поддръжка на креативен планове в региона на литературата с общ размер на средствата от общо 400 000 лева

            В интернационалната активност Министерството на културата регистрира безапелационни триумфи, измежду които са подписаното съглашение сред България и Франция за разработване на план за международен културен център на о-в „ Св. св. Кирик и Юлита ” – Созопол. През февруари на посещаване в нашата страна идва заместник-генералният шеф на ЮНЕСКО за просвета господин Ернесто Отоне Рамирес.

Подписан бе Меморандум за съгласие сред Министерство на културата на Република България и Департамента по просвета и туризъм на Абу Даби.

            С нова постройка е Българският културно-информационен център в Скопие, Република Северна Македония, а в развой на подготовка е основаването на Български културен институт в Тирана – Албания.

            Важен акцент в интернационалната активност на културното ведомство е обезпечаването на присъединяване на България на Венецианското биенале за архитектура и това за образни изкуства до 2026 година.

            Предстои посещение на шефа на Център „ Помпиду ” в България.

            Министерството на културата оказа помощ за представянето на Софийската филхармония на най-престижните подиуми в Загреб и Берлин.

            Проведена бе среща сред министрите на културата на България и Украйна  по отношение на културното завещание в заплаха и бе избран характерът на помощта на ведомството ни за Украйна.

            Одобрени за финансиране са 9 плана по Втора покана по Резултат 2 – „ Подобрен достъп до изкуства и просвета “ на Програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ („ Норвежката стратегия ”).

Бяха извършени сесии за финансиране на планове в региона на движимото културно завещание, музеите и образните изкуства на обща стойност 800 000 лв., както и за финансиране на планове в региона на образните изкуства на обща стойност 900 000 лв..  

            На изключителна сесия бе обезпечена помощ за галериите и музеите по отношение на измененията на цените на енергийните източници.

Направено е систематизиране на финансовите средства сред 50 музея в размер на 5,5 млн. лева, избрани в член 1, алинея 5. т. 10.6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Сключени бяха 51 контракта за целева финансова поддръжка за консервационно-реставрационни работи (КРР) на недвижими културни полезности по бюджетна стратегия: „ Опазване на недвижимото културно завещание “, както и 61 броя контракта за финансиране на теренни археологически изследвания и теренна консервация по бюджетна стратегия: „ Опазване на недвижимото културно завещание “.

Националният институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) приключи Задание за разработване на проект за запазване и ръководство (ПОУ) за „ Старинен град Несебър “.

Бе осъществен настоящ ремонт на постройката на някогашния Софийски нотариат на бул. „ Патриарх Евтимий “ № 2.

Възложено, изпълнено и признато е: „ Техническо задание за разработване на план за краткотрайно градивно подсилване на постройката на някогашната Морска комерсиална гимназия  в гр. Созопол, остров „ Св. св. Кирик и Юлита “.

Обявена е социална поръчка за създаване на Концертна зала в гр. Пловдив.

Одобрени и разпределени бяха средствата за финансови разноски на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на културата в интервала от 03.08.2022 година до 30.11.2022 година – в размер на 3 545 828 лева

В светлината на цялостната оценка на работата на Министерство на културата проф. Минеков означи наклонността, обвързвана с възвръщането на престижа на институцията, навременната реакция по повод проблемите на създателите и креативните институти в страната, изключително във връзка с работните заплати, както и акцентира, че към този момент има равномерност в осъществяването на главните цели на министерството.

Отчетът на кабинета стартира в 10 часа и се излъчва в действително време на държавната страница в интернет: .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР