Министър Кирил Ананиев посрещна първата пратка медицински материали от Китай,

...
Министър Кирил Ананиев посрещна първата пратка медицински материали от Китай,
Коментари Харесай

Първата пратка с медицински материали от Китай пристигна

Министър Кирил Ананиев посрещна първата пратка медицински материали от Китай, закупени от българското държавно управление поради рецесията, провокирана от ковид, оповестиха от здравното министерство. Това се случи в ранните часове на 17 април.

Закупуването на консумативите беше контрактувано по време на телефонен диалог сред министър председателите на България и на Китай - Бойко Борисов и Ли Къцян, на 18 март. Провеждането на филантропичната задача е било осъществено със съдействието на НАТО и държавните управления на Съединени американски щати и Китай.

На борда на самолета, употребен от България в границите на партньорската Програма за стратегически въздушен транспорт на НАТО, бяха натоварени 568 000 маски KN95 в размер от 166,13 куб. м, закупени от страната ни.

Допълнително със последващи полети се чака да дойдат и останалите количества по подписаните три контракта сред българската страна и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия – 50 респиратора, 1 000 000 медицински маски вид KN95, 608 770 еднократни маски KN95, 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и 30 000 опаковки от лекарствения артикул Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg.

На борда на самолета, употребен от България в границите на партньорската Програма за стратегически въздушен транспорт на НАТО, има и подаяние от китайската страна с медицински и защитни материали с размер от 50,19 куб. м, което включва защитни маски, ръкавици и калцуни.

Екипажът на самолета, с който дойдоха медицинските материали, се състои от 14 военни - шестима от Съединени американски щати, двама от Нидерландия и по един от Швеция, Финландия, Полша, Норвегия, Румъния и България.
Командир на полета бе капитан Жасмина Христова от българските Военновъздушни сили. Тя приземи и самолета С-17 „ Глоубмастър “ на пистата на летище „ София “.

Полетът е бил сбъднат за сметка на свободните часове на България в границите на Програмата за стратегически въздушен транспорт (SAC). България за първи път употребява тази стратегия от началото на пандемията от COVID-19.
В Програмата за стратегически въздушен транспорт вземат участие 10 съдружници от НАТО (България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и САЩ) и две страни от „ Партньорство за мир “ (Финландия и Швеция). SAC се осъществя посредством взаимно добити самолети C-17 „ Глоубмастър “, основани в авиобаза „ Папа ” в Унгария. България разполага с избран брой полетни часове, които се употребяват главно за транспорт на нашите контингенти, участващи в задграничните задачи.

Разходите по наземното обслужване и летищните такси на самолета са поети от България, посредством посолството ни в Пекин.
Освен министър Ананиев товарът на летището посрещнаха основният комисар и шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ Николай Николов, както и посланиците на Китайската национална република Дун Сяодзюн, и на Съединени американски щати Херо Мустафа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР