Министър Илин Димитров и екип на Министерството на туризма се

...
Министър Илин Димитров и екип на Министерството на туризма се
Коментари Харесай

Илин Димитров обсъди с Обединение “Бъдеще за туризма” проверките срещу нелегални екскурзии

Министър Илин Димитров и екип на Министерството на туризма се срещнаха с представители на Обединение “Бъдеще за туризма ”, с цел да обсъдят настоящи въпроси, свързани с инспекциите, които се правят против незаконните екскурзии и сивия бранш в туризма, оповестиха от ведомството.

От сдружението на туроператорите показаха задоволство от почналите инспекции, ориентирани против нелоялните практики и нелицензираните компании, които оперират като туроператори и лицата, упражняващи специалността екскурзовод. В диалога бяха коментирани нерегламентирани дейности, които влизат в прорез с нормативната уредба.

Министър Димитров се ангажира да сложи посочените проблеми пред Министерство на вътрешните работи и други институции като КЗП и Национална агенция за приходите, които демонстрират интензивност при инспекциите.

“Аз съм заречен бистрота на бранша и нито един сигнал няма да потъне ”, съобщи министър Димитров.

Представителите на Обединение “Бъдеще за туризма ” желаеха разширение на обсега на инспекциите и отвън автобусния транспорт. Те предизвестиха, че “при проведени пътувания в далечни дестинации има доста по-драстични нарушавания ”, по думите им.

Като образец показаха пътувания, свързани с пакети за йога и други духовни практики, които могат да стигнат и до 20 хиляди лева, за поклоннически туризъм, обвързван с разнообразни църковни групи, фотопленери, гурме турове и други сходни пътувания, които се реализират от клубове по ползи, разнообразни уредници или даже екскурзоводи, които нямат лиценз за осъществяване на туроператорска активност. Те сигнализираха, че всеобщо автобусни компании, притежаващи единствено лицензи на превозвачи, също оперират като туроператори. Бяха разисквани елементи по осъществяването на инспекциите.

Министър Димитров и специалистите от МТ се съгласиха, че за облекчение на бизнеса е належащо да се създаде методология преди дейния сезон и се ангажираха да подхващат нужното.

Друга значима тематика във фокуса на срещата бе въпросът за фрагментите и съответното образование на учениците, с цел да останат привлечени и стимулирани в бранша.

Според ОБТ би трябвало да се акцентира и на предмет като географията. Да се издигне престижът на специалностите в туризма, усилване на дуалното образование в професионалните гимназии по туризъм и застъпване на всички специалности по веригата в процеса на образование е от извънредно значение, подчертаха представителите на бизнеса.

Министър Димитров заключи, че всички би трябвало да обединят напъните си, с цел да се издигне престижът на специалностите в туризма и да се сътвори нов облик на бранша.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР