Министър Хинков: Не е най-доброто решение, временно е При условията

...
Министър Хинков: Не е най-доброто решение, временно е При условията
Коментари Харесай

Еврокомисарят по здравеопазване: Не одобряваме забраната за износ на лекарства

Министър Хинков: Не е най-хубавото решение, краткотрайно е
При изискванията на обединен пазар не утвърждаваме възбрана на експорт на медикаменти, защото това затруднява достъпа до медикаменти на други страни членки, сподели европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду, която е на работно посещаване в България. Тя е разискала с министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков тематиките за лекарствената политика, лекуването на онкологични болести и тематиката за психологичното здраве, оповестява Dir.bg.

Забраната за експорт на медикаменти не е най-хубавото решение, това е краткотрайно, сподели министър Хинков във връзка издадената от него заповед на 2 ноември, с която до края на декември забрани износа на инсулин. По думите му България ще се причисли към идния механизъм за обмяна на медикаменти при потребност.

Обсъдихме общите ни цели за постоянен Европейски здравен съюз, като показах предлагането за фармацевтична промяна, която е един от стълбовете на Европейския здравен съюз, сподели еврокомисар Кириакиду пред публицисти. Реформите към този момент се разискват в Европейския парламент.

Целта на предлагането е основаване на обединен пазар за медикаменти в Европейския съюз (ЕС), както и да подсигуряваме, че за европейските жители има ефикасни и безвредни медикаменти, а по този начин също и да подсигуряваме, че всички пациенти, без значение къде живеят в Европейски Съюз, имат достъп до безвредни, ефикасни и новаторски медикаменти, сподели още тя.

До декември Европейската организация по медикаментите и страните членки ще изготвят лист, съдържащ сериозни медикаменти за Европейски Съюз, като ще се посочи кои са препаратите, обект на недостиг, уточни още тя. По думите ѝ при започване на 2024 година ще бъде основан европейски механизъм на взаимност, който ще бъде на доброволни начала, и страните членки ще могат да си обменят и преразпределят медикаменти, когато има дефицит, добави Кириакиду. Работим и с производителите, с цел да уточним къде се появява дефицит и какви са аргументите, сподели още тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР