Министър Бозуков, какво успяхте и какво не в рамките на

...
Министър Бозуков, какво успяхте и какво не в рамките на
Коментари Харесай

За два месеца системата заработи в полза на земеделците

Министър Бозуков, какво успяхте и какво не в границите на служебния кабинет?

За два месеца показахме, че системата на министерството може да работи в интерес на земеделските стопани. Успяхме да водим политика в тяхна поддръжка. И освен, подобрихме връзката сред администрацията и сектора. Както знаете, разговорът е в основата на положителните резултати. Надявам се, че идващият кабинет ще продължи да води политика в интерес на земеделците, тъй като секторът носи една огромна част от брутния вътрешен артикул на страната и се нуждае от сигурност.

Има и много нерешени въпроси, поради лимитираната вероятност на едно служебно държавно управление, само че за множеството от тях ще оставя оферти към идващия министър, включително за промени в нормативната уредба. Екипът ни работи интензивно в тази тенденция, тъй като бяха открити много пропуски и неясноти.

В началото на мандата излезе информация, че по две от оперативните стратегии има съществени забавяния. Не бяха конкретизирани кои са те, само че в общественото пространство се заприказва, че едната е Програмата за развиване на селските региони. Какво е действителното финансово осъществяване при нея?

Към днешна дата разплатените средства са 61,9 % при договорирани 80,3 % по програмата. За съпоставяне, в средата на май тези проценти бяха надлежно 58,1 за разплатените и 78,8 за контрактуваните пари. Общата сума на изплатените дотации за последните два месеца е близо 216 млн. лв.. Ясно проличава раздвижването в процесите, като се има поради, че се съпоставя един къс интервал - от средата на май досега.

Още в самото начало на мандата установихме, че има забавяния при разглеждането на планови оферти от порядъка на 30 месеца в някои от случаите, което е безусловно неприемливо. Направеният разбор в Държавна фирма „ Земеделие “ сподели, че има забавени над 400 плана, които са на обща стойност близо 40 млн. лв.. Поради една или друга причина, тези пари не са стигнали до земеделските стопани, каквото е тяхното предопределение. Особено в постпандемичната обстановка пред която е изправен освен секторът, а цялата стопанска система на страната, е значимо средствата да се разходват целеустремено и да се подкрепят земеделците. Затова и разпоредих да бъде направен „ екшън проект “ за превъзмогване на забавянията. Ако той бъде изпълняван, всички планови оферти ще бъдат прегледани най-късно до края на годината.

Очакванията ми са усвояването на средствата по Програмата за развиване на селските региони да продължи в позитивна наклонност и те да доближат до оптимално огромен брой земеделци. Особено откакто Управляващият орган на програмата усили бюджетите на някои ограничения.

Казвате, че са увеличени бюджетите, с каква сума? И от какви вложения ще могат да се възползват земеделските стопани?

Общо с над 120 млн. лв. увеличихме бюджетите на няколко ограничения, като това стана допустимо посредством преразпределение на неусвоен финансов запас.

Над 20 млн. лв. повече ще има за стопаните по подмярка 4.2, посредством която те имат опция за вложения в модернизиране на преработвателните предприятия. Това ще обезпечи резистентност и усъвършенстване на икономическите връзки с производителите на първични материали.

Най-голяма сума бе преразпределена за подмярка 4.1 „ Инвестиции в материални активи “ – близо 63 млн. лв., които са целево ориентирани към вложения в аграрни стопанства от бранш „ Животновъдство “.

За подмярка 6.3 „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства “ осигурихме 5 млн. лв., с които ще подпомогнем още 158 планови оферти.

Инвестициите, свързани със „ Социални грижи с настаняване на възрастни лица и хора с физически увреждания “ и „ Дневни грижи за дребни деца “, както и за микропредприятия, са с повишен бюджет от над 32 млн. лв. по подмярка 6.4.1 „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “ от Програмата за развиване на селските региони.

Виждате, че с цел да се случат нещата, е нужна единствено воля. Ако има предпочитание и се работи в интерес на земеделците, а не на личните си ползи, могат да бъдат открити верните решения.

 

 

***

Проф. доктор Христо Бозуков е роден на 14 януари 1960 година. Завършва висшето си обучение през 1985 година в Аграрния университет в Пловдив със  компетентност „ Инженер-агроном по отбрана на растенията и почвата ” и специализация – „ Растителнозащитни технологии при полските култури ” .

От 1985 година е стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите произведения в Пловдив, а от 1986 година е назначен за  теоретичен помощник по растителна отбрана.

От 1999-та е лекар по фитопатология, а от 2003 година му е присъдено научно звание " Старши теоретичен помощник втора степен " (доцент) по научна компетентност " Растителна отбрана ". От 19 ноември 2014-та е  назначен на академичната служба „ професор “.

От 2013 до 2015 година е ръководител на Селскостопанската академия в София. 

Председател e на Управителния съвет на Научно-техническия съюз на експертите от земеделието - Пловдив, член на Управителния съвет на Научно-техническия съюз на експертите от земеделието - София и член на Съюза на учените в България. От 2015-та е професор в Института по тютюна и тютюневите произведения в Марково, Пловдив.

От януари 2018 година е член на Съвета за икономическо и обществено развиване към Президента на Република България. Бил е министър на земеделието и храните в служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков.

Има редица оценки и награди.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР