Минимум двойна надница се полага на работниците и служителите, които

...
Минимум двойна надница се полага на работниците и служителите, които
Коментари Харесай

Как се плаща работата по празниците, напомнят от Главната инспекция по труда

Минимум двойна отплата се поставя на служащите и чиновниците, които ще се трудят по време на формалните празници. Размерът на заплащането става четворен, в случай че трудът в тези дни е и ексклузивен, защото той също се заплаща със 100% нарастване. Това припомнят от Главната ревизия по труда.

Съгласно Кодекса на труда публични празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари. Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни с така наречен неприсъствени дни, заради което за Коледа ще се почива и на 27 и 28 декември, а за Нова година - и на 2 януари. Работата на задочен ден се заплаща както в почивен, т.е. с нарастване само за изключителния труд и то със 75%.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е ексклузивен. Той наложително се разпорежда от работодателя с нарочна заповед, издадена най-малко 24 часа по-рано.

При сумирано пресмятане на работното време, когато в празничните дни се поставя труд по график, той не е ексклузивен труд. В тези случаи се заплаща само двойна отплата за работата на формалните празници.

Инспекцията по труда поучава служащите и чиновниците, които ще работят по време на празниците, да не се доверяват на устни сделки с работодателите. За да могат да защитят правата си, те би трябвало да имат документално доказателство, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквото може да бъде заповедта за ексклузивен труд или поименният график.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР