Минимум 6000 лева на месец са инкасираните загуби на електроразпределителното

...
Минимум 6000 лева на месец са инкасираните загуби на електроразпределителното
Коментари Харесай

Кражбата на ток за добиване на криптовалута набира популярност в Европа

Минимум 6000 лв. на месец са инкасираните загуби на електроразпределителното сдружение EVN от кражбите на ток за извличане на криптовалута край Пловдив. Преди дни, в покрайнината на селата Марково, Йоаким Груево и Скобелево чиновници на енергото се натъкнаха на този тип нова кражба, която се оказва, че е съвременна в цяла Европа.
Фургоните са били инсталирани в покрайнините на селищата, с цел да не бъдат видяни от локалните поданици, и са присъединени нелегално към трафопостове на ЕР Юг. Заради мощното ползване на ток в село Йоаким Груево се е стигнало до повреда на трафопоста, която е спомогнала за откриване на незаконното свързване към електрическата мрежа.
Според специалисти от EVN, във фургоните е имало доста мощна сървърна и компютърна система, като цялата настройка е била с доста видеокарти. Тези компютри са се нуждаели от голяма сила, с цел да работят и да се охлаждат. „ Очевидно става въпрос за доста добра скица, тъй като се оказа, че тези фургони имат СОТ, камери. Тоест техниката вътре е задоволително скъпа, с цел да си я подсигурят. Организацията е била доста добра – в два от случаите са употребявали капсулован фургон, който се мести. Те се причисляват непосредствено с подземни кабели към трафопоста, с цел да употребяват по-голяма сила “, описа пред публицисти Петър Костадинов от EVN – България. Според него, казусът у нас не е изолиран, като в последно време са засечени обири на електричество с сходна цел из цяла Европа. Изчисленията на сдружението сочат, че загубите за месец от кражбата на ток са към 6000 лв., което прави по най-малко 200 лв. дневно.
Към момента кражбата на ток е открита единствено в Пловдивско. Дружеството обаче е засилило обходите край дребните обитаеми места, където има по-отдалечени трафопостове. От EVN молиха към жителите да бъдат бдителни и да алармират, в случай че виждат сходни съоръжения около трафопостове в други краища на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР