Минимум 2000 евро плащат мъжете, които подлежат на мобилизация, но

...
Минимум 2000 евро плащат мъжете, които подлежат на мобилизация, но
Коментари Харесай

ЕКСКЛУЗИВНО: 2000 евро спасяват мъжете от войната в Украйна

Минимум 2000 евро заплащат мъжете, които подлежат на готовност, само че не желаят да вземат участие във военни дейности и се избавят като бежанци дружно с дамите и децата от Украйна. Това описаха пред „ Телеграф “ спасяващите се през ферибота Орливка - Исакча, идващи на румънската граница.

Бягащите са главно дами и деца, мъжете са малко на брой, а няма и възрастни хора. „ Оставихме родителите си, бабите и дядовците. Те няма по какъв начин да пътуват. Има доста, които са инвалиди и е невероятно, други пък отхвърлят да напущат домовете си “, изясни пред „ Телеграф “ Лариса, която се избавя от Одеса с 10-годишната си щерка и двете по-малки деца на нейна позната, която е предпочела да остане до мъжа си.

Крум Стоев

„ Сутринта, когато тръгнахме, ни бомбардираха. Страшно е, само че не е като в Харков и Киев, където убиха доста хора. Това знаем от наши близки. Комуникациите са доста неприятни, няма интернет, телефоните прекъсват “, описа още дамата.

Други украинци пък обясниха, че имат проблем с парите. Те имат гривни (украинската парична единица), само че никой не желае да им ги обмени. „ Само тези, които имат евро, могат да са спокойни, само че не всички имат. Просто банките не работят, от картите ни не може да се тегли “, разяснява Марина.

Крум Стоев

Тя е дружно със съседката й, която бяга с 6-месечното си бебе. Тръгнали са към България. Избират страната ни поради близостта с езика, усещат се по-добре в България в сравнение с Румъния, която им е по-чужда, изясняват украинците.

На румънска територия са добре посрещнати. От Червения кръст и Румънската православна черква са организирали разпределителен пункт при ферибота в Исакча. За дечицата, доста от които са напълно невръстни, са обезпечени с изключение на топли облекла и играчки. Раздават се одеяла, шапки, шалове. Има чай, кафе, даже коняк за искащите да се стоплят.

Крум Стоев

На паркинга при ферибота ги чакат с рейсове, леки коли и бусове. Мнозинството идва към България. Има доста български рейсове, които ги транспортират към хотели и места за настаняване у нас - освен Варна и Добрич, само че и Бургас, Пловдив, Хасково, София и други градове. Пътуванията се провеждат от български доброволци, частни компании, а също и благодарение на българската дипломация.

Създадена е организация от доброволци за обезпечаване на превоз на бежанците. Само за ден пункта при Исакча минаха над 3000 души - най-вече дами и деца. Надеждите на хората са, че скоро ще могат да се приберат по домовете си. Има и обезверени, които не имат вяра, че това въобще в миналото ще се случи.

Крум Стоев

Много от тях са пешком, защото в Украйна към този момент няма горива по бензиностанциите. Тези, които са съумели с коли, непосредствено зареждат на първата бензиностанция, където за благополучие румънците одобряват даже и гривни, чиято конвертируемост е с неразбираемо бъдеще в тази обстановка.

Приемни фамилии поемат пътуващите без родители

Деца от Украйна пътуват без родители и от Румъния им обезпечават приемни фамилии, при които да се настанят, научи „ Телеграф “. Децата са доста дребни и по тази причина румънците са намерили и хора, говорещи съветски или украински, които да им превеждат и да ги насочват за краткотрайно настаняване.

Не е ясно къде са родителите им и за какво не са съумели да тръгнат с тях. В Исакча има построен лагер от шатри за краткотраен заслон и настаняване на бежанците. Те се разпределят по хотели и транспортни средства към вътрешността на страната или отпътуват непосредствено за България. Има доста доброволци, които безплатно оферират транспорт на хората в тежката обстановка.

Срещат се обаче и такива, които желаят да печелят и оферират свободни места в коли и микробуси против 100 - 200 евро на човек.

По тематиката работиха: ЗАХАРИ БЕЛЧЕВ,КРУМ СТОЕВ, Пратеници на Телеграф на украинско-румънската граница

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР