Минимум 100 точки на теста трябва да е изкарал всеки

...
Минимум 100 точки на теста трябва да е изкарал всеки
Коментари Харесай

Това са новите изисквания, за да станеш чиновник

Минимум 100 точки на теста би трябвало да е изкарал всеки претендент за служител, с цел да влезе в държавната администрация. Това излиза наяве от наредбата за състезанията и подбора при подвижност на държавните чиновници, оповестява "Монитор ".

Още през 2015 година бяха въведени два стадия на асортимент за бъдещите служители – централизиран тест, който е наложителен за всички, и настрана препитване и изявление в съответното ведомство за сполучливо миналите.

Преди две години въвеждането на двете цедки за искащите да работят в администрацията беше отсрочено за октомври 2019-а. През това време бяха пускани няколко публични поръчки – по какъв начин да наподобяват самите проби, какви тъкмо пълномощия да ревизират, самото им разработване.

Сега с наредбата се основава самият ред за провеждането на тестванията и вторият стадий на асортимент за пост в администрацията. Самите проби ще се организират от Института за обществена администрация (ИПА), ще са в три модула, а времето за решение ще е тъкмо два часа.

Нивото на компликация на дилемите в модулите пък е съобразено с групата длъжности, за които се кандидатства – за специалисти или за висши чиновници. Първо се ревизира общата им подготвеност, след това какви знания имат в административната уредба, а най-после и компютърните им знания.

Сега от наредбата излиза наяве, че претендентите с дислексия ще имат 20% повече време, с цел да се оправят с решаването на дилемите. Те обаче би трябвало да потвърдят с медицински документ, че имат сходно положение. Квесторите пък наложително би трябвало да са минали тест за преданост – така наречен тест за интегритет.

Преди всяко препитване те ще би трябвало да попълнят декларация за липса на спор на ползи с някои от претендентите. Освен чиновници на ИПА те могат да бъдат и външни лица, с които институтът е сключил контракт. В залите, където ще се организират централизираните проби,
може да има и камери, е записано в наредбата.

Всички, които са минали сполучливо теста, отиват на второ препитване в съответното ведомство. Там според от длъжността, за която се кандидатства, може още веднъж да държат тест, писмена разработка или предложение на идея, като последните две работи ще се ревизират от изпитна комисия, а оценките ще са по 5-степенна канара.

Следващата стъпка е изявление, само че до него стигат единствено тези претенденти, които на писмената си работа имат най-малко резултат 4.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР