Минималните температури днес ще бъдат между 2° и 9°, в

...
Минималните температури днес ще бъдат между 2° и 9°, в
Коментари Харесай

Рязко застудяване и сняг през почивните дни

Минималните температури през днешния ден ще бъдат сред 2° и 9°, в София - към 2°, а оптималните - от 10° в Северозападна България до 19° на изток, в София - към 13°.
Преди обяд ще доминира слънчево време. След обяд от запад облачността ще се усилва и ще стартират превалявания от дъжд, които до вечерта ще обзет цялата страна, а тук-там в Западна България ще са обилни. Преди обяд в източната половина от страната ще духа сдържан южен вятър, а на запад ще е съвсем безшумно, само че по здрач вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще стартира да нахлува по-студен въздух.
През нощта против събота в планинските региони от Западна България дъждът ще минава в сняг.
По Черноморието ще доминира слънчево време. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър, най-вече от юг, само че до вечерта ще се ориентира от запад-северозапад. Привечер облачността ще се усилва и вплътнява и до среднощ на доста места ще превали дъжд. Максималните температури ще бъдат от 14° до 16°. Температурата на морската вода е от 10° по северното крайбрежие до 16° по южното. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
В планините времето преди обяд ще бъде най-вече слънчево. След обяд облачността ще се усилва и в масивите от Западна България ще стартират превалявания от дъжд, над към 2000 метра - от сняг. До вечерта ще завали и на изток. Ще духа сдържан и мощен вятър от запад-югозапад, само че по здрач ще се ориентира от северозапад и с него ще стартира да нахлува леден въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 10°, на 2000 метра - към 4°, само че по здрач бързо ще се намалят. През нощта против събота в планините от западната половина на страната границата на снеговалежа ще се намали доста и дъждът ще премине в сняг. Количествата ще са обилни и в композиция с бурния вятър ще има условия за виелици.
В събота северозападният вятър ще се усили още, ще е мощен и плевел. Ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, в Източна България - обилни по количество. В по-голямата част от страната сутринта ще вали дъжд, във високите полета в Западна България и Предбалкана - сняг. Със захлаждането още преди обяд в североизточните региони, а до края на деня и в югоизточните дъждът ще минава в сняг.
В планините, с интензивните превалявания от сняг и бурния вятър ще има снежни виелици, а в регионите с надморска височина над 1300 - 1400 метра ще се образува и неравномерна снежна завивка. Температурите ще са съвсем без дневен ход - от 1° - 2° тук-там в Западна България до 9° - 10° по Черноморието. През нощта против неделя в западните региони, а в неделя сутринта и в източните преваляванията ще спрат. Облачността ще се раздира и ще понижава. Все още ще е прохладно, само че до края на деня и вятърът ще отслабне. Студено време с минимални температури сред 0° и 5° и оптимални - сред 4° и 9°.
В понеделник ще доминира слънчево време, сутринта ще е съвсем безшумно и минималните температури във високите полета в Западна България ще се намалят до минус 2° - минус 3°. През деня със слаб вятър от юг-югозапад ще се затопли. През идващите дни облачността ще се усили и ще е най-вече забележителна, във вторник тук-там в крайните северозападни региони, а в сряда на повече места в Западна България ще превали слаб дъжд. Температурите ще се покачат и минималните на всички места ще са позитивни, а оптималните - сред 12° и 17°.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР