Минималните правомощия на всеки енергиен регулатор в страните от Европейския

...
Минималните правомощия на всеки енергиен регулатор в страните от Европейския
Коментари Харесай

Ангел Семерджиев: В закона има празнота която не бива да нарушава инвеститорския климат

Минималните пълномощия на всеки енергиен регулатор в страните от Европейския съюз са дефинирани в разнообразни наставления. Нашият регулатор дава отговор на тези условия. По мотив на последното прекачване на акции, което се случва с ЧЕЗ, породи проблем, който в другите страни се взема решение по друг метод, нормално той се взема решение от самия пазар. Това изясни в предаването „ Неделя 150 " някогашният ръководител на ДКЕВР Ангел Семерджиев, като уточни:

" Тоест има един натурален развой на асортимент на компании, които биха се занимавали с тази характерна активност, обвързвана с систематизиране на електрическа енергия. "

Оттук нататък нашият регулатор има много пълномощия, безапелационен бе Семерджиев.

Очевидно има празнина. Въпросът е тази празнина по какъв начин ще бъде запълнена и дали няма да отиде оттатък някаква граница, която да наруши естествения инвеститорски климат в една страна. Тук би трябвало доста деликатно да се търси салдото, разяснява Ангел Семерджиев във връзка предлаганите законодателни промени:

„ Обществената вътрешен глас може би върви в посока кой монопол е по-добър - частният или държавният. Исторически видяно няма никакво подозрение, че при избрани условия нормално по-добре се оправя държавният. Няма компания, която да влага в избран бранш и да не чака максимизиране на облагите. Ние не би трябвало да си вършим илюзии, че който и вложител да пристигна - огромен или дребен, той непринудено би се отказал от повишение на облагите или от непрестанно поддържане на някакво равнище. "

Връщайки се на изтеглянето на ЕОН от България, Семерджиев напомни, че процесът е минал надалеч не по този начин горещо като при ЧЕЗ, а " Енерго Про " по думите му се оправя доста добре с електроразпределението в Североизточна България:

" Тоест ЕОН е бил подложен в същата позиция, в каквато е в този момент ЧЕЗ - да трансферира бизнеса си на компания, която да продължи този бизнес. Критериите, по които работят компании, които се изтеглят, са, несъмнено, да получат колкото може повече за своя бизнес и своите акционери и да го трансферират на сдружение, което би могло да реализира тази активност.

Такива огромни компании като ЕОН и ЧЕЗ разчитат на запаси, които се простират надалеч от лицензионната им активност в страната, т.е. те имат задоволително запаси в други планове с сходен темперамент и нормално реализират синергия сред тези действия и понижават разхода за тази активност.

Това е преимуществото на огромните компании спрямо дребните компании, които би трябвало да построяват целия бизнес още веднъж и надлежно се чака, че по този начин построеният техен бизнес - от нулата, на зелено, би коствал по-скъпо като цена за тяхната активност и в последна сметка за потребителите. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР