Минималната заплата в Турция ще бъде увеличена с 50 процента

...
Минималната заплата в Турция ще бъде увеличена с 50 процента
Коментари Харесай

Турция рязко вдига минималната заплата заради инфлацията

Минималната заплата в Турция ще бъде увеличена с 50 % от 2022 година — обезверен опит на управляващите в южната ни съседка да компенсират ширещата се инфлация, породена от неортодоксалните стопански визии на президента Ердоган.

Месечната минимална заплата ще бъде 4 250 лири (470 лева) от 2 826 лири тази година. В началото на 2021 година тази сума се равняваше на над 650 лв., само че през днешния ден е към 310 лв..

Над 40 % от турците получават минималната заплата, съгласно публични данни.

Повишението може да подхрани още повече инфлацията, а икономисти предизвестяват, че има капацитета и да усили безработицата.

През ноември потребителските цени означиха 21,3 % растеж на годишна база, а храните нарастват с 27,1 %. От началото на годината лирата загуби повече от половината си стойност по отношение на американския $.

В четвъртък турската валута записа ново дъно, откакто централната банка още веднъж понижи лихвите. Тя падна с още над пет % до 15,6593 за $. Сравнително положителната вест е, че централната банка съобщи, че повече няма да понижава лихвите, които към този момент са 7 прочие п. под инфлацията.

Икономическата просвета подсказва, че в обстановката, в която Турция се намира, централната банка би трябвало да увеличи лихвите, а не да ги понижава. Президентът Ердоган обаче счита (погрешно), че високите лихви носят и висока инфлация — и уволнява всеки гуверньор, който не е склонен с него.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР