Минималната заплата у нас да стане 770 лева от януари,

...
Минималната заплата у нас да стане 770 лева от януари,
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага минималната заплата да стане 770 лв.

Минималната заплата у нас да стане 770 лв. от януари, предлага служебният кабинет. Това излиза наяве от план на разпореждане на Министерския съвет, оповестен за публично разискване.

В него е записано, че от 1 януари се дефинира нов размер на заплатата - 770 лв.. Съответно и минималната ставка за един работен час – 4,66 лв..

В претекстовете си за нарастването кабинетът написа: " При определянето на размер от 770 лева на минималната работна заплата от 1 януари 2023 година, са регистрирани действителните параметри на макроикономическата среда, опциите на държавния бюджет и на фирмените финанси. "

Припомняме ви, че през вчерашния ден депутатите утвърдиха на първо четене минималната работна заплата у нас да се вдигне на 850 лв.. Механизмът предвиждаше минималното заплащане да бъде равно най-малко на половината от междинното за страната за последните 12 месеца. 
Предвиденият скок беше със 140 лв., а всички групи в Народното събрание бяха " за ".
Малко по-късно работодателските организации реагираха против гласувания скок на минималната заплата и предлагания растеж на тавана на осигуровките.
По думите им сходно нарастване на разноските на работодателите ще ограничи опциите за вложения на компаниите и ще усили и сивия бранш. Според тях политиците неверно четат евродирективата за минималната заплата, където на никое място не е посочено, че би трябвало да е равна на 50% от междинната за страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР