Минималната заплата от 2025 г. трябва да бъде 1080 лв.,

...
Минималната заплата от 2025 г. трябва да бъде 1080 лв.,
Коментари Харесай

КНСБ: Минималната заплата трябва да бъде 1080 лв. от догодина

Минималната заплата от 2025 година би трябвало да бъде 1080 лева ., сподели пред публицисти Любослав Костов, основен икономист на КНСБ.
Прочетете още
Костов взе участие в конференция „ Европейската инструкция за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България “, проведена от индустриалните федерации на КТ „ Подкрепа “ и на КНСБ, взаимно с IndustriALL.

На 1 септември министърът на труда и обществената политика би трябвало да дефинира минималната работна заплата за идната година , сподели още той и напомни, че   близо 2200 лева е междинната заплата за първото тримесечие на тази година. По думите му  предлагането за бъдещата минимална работна заплата е за 15,7% растеж.

Костов изрази вяра за придвижване в процеса на договаряне сред синдикатите и Министерството на труда и обществената политика по отношение на транспониране на текстовете на Европейската инструкция за минималната работна. По думите му крайният период за транспониране е 15 ноември и евентуално срокът няма да бъде спазен. В отговор на въпрос дали тази сума би била съответна, Костов напомни, че съгласно разбор на синдиката  нужната сума за живот на един работещ е 1450 лева

Новият размер на минималната работна заплата няма да води до адекватност, само че ще приближи съотношението към сумата, която ние изчисляваме, добави той. Директивата би ни дала рамка и механизъм, върху които да стъпим, сподели още Костов и напомни, че от  КНСБ оферират да има разнообразни минимални заплати по отношение на просветителната степен.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР