Минималната заплата догодина да е 710 лева, да се повишат

...
Минималната заплата догодина да е 710 лева, да се повишат
Коментари Харесай

710 лв. минимална заплата в проектобюджет 2022

Минималната заплата следващата година да е 710 лв., да се покачат детските добавки с 20 на 100, като всички Covid подкрепящи ограничения да се запазят през първите 6 месеца на годината. Това предлага служебното държавно управление в плана за бюджет 2022-ра, който ще бъде признат от министрите на Стефан Янев на 17-и декември. Това разгласи служебният финансов министър Валери Белчев.

Белчев съобщи, че макар забавената все още бюджетна процедура за следващата година, новото Народно събрание би трябвало да я одобри до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

„ Да създадат своите взаимни отстъпки и да одобряват рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички промени могат да провокират актуализация. Тя постоянно ще е допустима, само че значимо е да обезпечим финансовата година, тъй че доста упорствам това нещо да бъде видяно съществено и бюджетът да бъде признат още в границите на годината ".

Служебният финансов министър пресметна, че от растежа на минималната работна заплата на 710 лева ще се възползват 750 000 работещи, които сега получават минималното заплащане. При заложения растеж на детските добавки за едно дете нарастването е от 40 на 50 лв., а за две - от 90 на 110 лв., като прагът за достъп също се усилва от досегашните 450 на 510 лв. на всеки член от фамилията. Втората година на майчинството да е 650 лв., предлага служебното държавно управление. В създадената рамка е планувано опазване през първите шест месеца на идната година на всички антиcovid ограничения, в това число и бонуса за пенсиите.

" Твърдото ни решение е приходът на пенсионерите да не понижава. Аз приказвам за безспорна стойност ".

Ако сюжетът на служебното държавно управление стане факт, към минималната пенсия, която от 25 декември ще е 370 лв., ще се изплаща
бонус от 120, или общо - 490. Средното нарастване от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лв., а с бонус от 120 лв. от горната страна ще се реализиран по-високи равнища от актуалните размери на пенсиите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР