Минималната работна заплата трябва да стане най-малко 850 лв. Поне 12-13%

...
Минималната работна заплата трябва да стане най-малко 850 лв. Поне 12-13%
Коментари Харесай

850 лв. минимална заплата и ръст на доходите искат синдикатите

Минималната работна заплата би трябвало да стане минимум 850 лева. Поне 12-13% следва да бъде заложният растеж за бюджетния бранш, а за администрацията - 15 на 100. В частния бранш ще желаеме същия растеж на приходите. Това сподели на конференция на синдикатите президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" Отдавна молим за въвеждане на необлагаем най-малко в размер на минималната работна заплата за стимулиране на потреблението и понижаване на неравенствата при доходите за нискодоходните групи. В началото на идната или още в края на тази година би трябвало да стартираме целесъобразни показатели на браншово равнище за растеж на заплатите в частния бранш ", уточни той. 

По думите му в частния бранш ненапълно се компенсира ръстът на инфлацията.

" В промишлеността нарастването е 17% на годишна база ", уточни Димитров. 

Възстановяване на изгубената покупателна стойност през 2023 година е задачата, която слагат синдикатите. Димитров акцентира, че има фрапантно нарастване на главните артикули.

 istock istock
На полемика през днешния ден КНСБ и КТ " Подкрепа " разясниха проблемите в другите браншове. Обсъдиха със своите членове и взаимните си претенции, които ще насочат към президента и Народното събрание. Пламен Димитров изясни, че се разисква какви тъкмо да са дейностите на конфедерациите, с цел да може да има действителни последици. 

Лидерът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов съобщи, че са водени диалози с министъра на енергетиката за това, че би трябвало да договорят незабавно някои ограничения в Националния проект за възобновяване и резистентност. Той сподели, че синдикатите са били осведомени с проектозакон, с който се планува две цени за тока. По думите му това предложение би трябвало да се обясни. Парламентът безусловно би трябвало да одобри бюджет, акцентира Манолов.

Той обяви, че двата синдиката упорстват да се одобри формулировка за енергийно уязвими консуматори до края на годината:

" Нищо не се прави по въпроса за анулацията на либерализацията на цените за битовите консуматори - нещо, което ще унищожи българския консуматор в допълнение ".

Двата синдиката готвят взаимна протестна акция до края на месеца.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР