Минималната работна заплата става 710 лв. от 1 април т.г.

...
Минималната работна заплата става 710 лв. от 1 април т.г.
Коментари Харесай

Минималната работна заплата става 710 лева от 1 април тази година

Минималната работна заплата става 710 лева от 1 април т.г. За това се договориха през днешния ден обществените сътрудници на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Консултативният орган не съумя да реализира цялостно единогласие за повишаването на минималния месечен приход, който сега е 650 лева. 

„ Няма нищо ново или трагично. Решението, което взе Народното събрание за Закона за бюджета, ще бъде въведено в действие с разпореждане на Министерския съвет “, изясни след съвещанието министърът на финансите, председателстващ НСТС. 

Против нарастването се оповестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По време на полемиката заместник-председателят Кънчо Стойчев настоя да бъде въведена минимална работна заплата по стопански действия, както и върху нея да не се начислява добавката, известна като „ клас прослужено време “. 

Българската стопанска камара (БСК) също се въздържа от поддръжка за предлагането. „ Причината не е толкоз цифрата, а методът на образуване на минималната работна заплата. Тя на процедура беше гласувана в Народното събрание със Закона за държавния бюджет. Днес беше ненапълно безпредметно разискването на нейния размер “, разгласи Добри Митрев, ръководител на Управителния съвет на БСК. 

Подкрепа за повишението на минималното трудово заплащане показаха от Конфедерацията на труда (КТ)„ Подкрепа “, само че го оповестиха за незадоволително. „ Инфлацията за февруари 2022 година към февруари 2021 година към този момент е 10%. Увеличението на минималната работна заплата, която трябваше да догонва средноевропейските равнища, е под 10% “, уточни Ваня Григорова, стопански консултант към президента на КТ „ Подкрепа “. 

По думите ѝ при обзор на данните се вижда, че покупателната дарба при минимална заплата в страната е по-ниска от тази в други три балкански страни, намиращи се отвън Европейския съюз – Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Григорова сподели, че по време на Тристранния съвет „ Подкрепа “ е настояла да се мисли още от в този момент за ново нарастване на минималното заплащане от средата на годината, когато се чака да има актуализация на бюджета.

„ Настояхме минималната работна заплата при актуализацията да стане 50% от междинната работна заплата, което все още значи 840 лева “, заяви Григорова.

Тя добави, че в случай че би трябвало да се съобрази с покупателната дарба, минималната заплата би трябвало да доближи към 1000 лева през средата на т.г. 

Ваня Григорова заяви още, че синдикатът е повдигнал за следващ път въпрос за неналичието на обществена информация за нивото и структурата на трудовите хонорари в страната.

„ Не можем да дискутираме минимални хонорари в страната в случай, че не разполагаме с тази информация “, съобщи Григорова. Тя добави, че министърът на финансите е изявил желание да направи въпросната информация обществена.

В рамките на съвещанието Тристранният съвет разиска и мярката 60/40 в помощ на бизнеса, която следва да бъде удължена до 30 юни т.г. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР