Минималната работна заплата не се определя докато си седим в

...
Минималната работна заплата не се определя докато си седим в
Коментари Харесай

Нейков: Размерът на заплатата не трябва да се определя от някакъв чиновник, който гледа в тавана, а от принципи

Минималната работна заплата не се дефинира до момента в който си седим в един кабинет, гледаме в тавана и питаме финансовия министър какъв брой ще даде. Кога най-сетне ще разберем, че размерът й се дефинира не от волята на един министър, а от правила.

Това разяснява в ефира на Нова тв Иван Нейков.

Трябва да се дефинират правила. Например, в случай че инфлацията доближи еди какво си равнище, подвигаме с еди какъв брой си минималната работна заплата. Или в случай че безработицата стане еди какъв брой си %, еди какво си става с работната заплата. Това е принцип и когато си го възприел, по-нататък разпоредбите ще водят до избран размер. Не може някой да каже, че 700 лв. не стигат, ти да му дадеш 50 лв. от горната страна и да се надяваш тези пари да му стигнат. Това е грешката, разяснява той.

Трябва един път вечно да сложим на масата разговора за това по какъв начин се дефинира и контролира минималната заплата и в идващите 20 години да го прилагаме, уточни той.

Това, което споделя господин Нейков е извънредно значимо. Трябва да се дефинират критериите и да се плануват всички стопански процеси. А не още веднъж да спорят работодатели и синдикати за едни пари, добави Мика Зайкова. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР