Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина. Това

...
Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина. Това
Коментари Харесай

Минималната заплата може да е над 1000 лева догодина

Минималната работна заплата може да доближи 1003 лв. следващата година. Това демонстрират изчисленията на Института за обществени и синдикални проучвания и образование на база на признатото решение от 48-ото Народно заседание за одобрение на автоматизиран механизъм за определянето ѝ и предстоящият размер на междинната брутна заплата.
 
Според новия текст в Кодекса на труда от началото на 2024 година минималната работна заплата ще е 50% от междинната за страната за последните 12 месеца. За установяване на размера ще се употребяват предварителните данни за размера на СРЗ за последните 2 тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата. Всяка последваща календарна година размерът на МРЗ ще се дефинира до 1 септември на настоящата, тъй че Национален статистически институт ще има подготвеност да обезпечи нужните данни за СРЗ за страната.
 
За КНСБ това е един оптимално банален автоматизиран механизъм, който не регистрира всички критерии за премерване на адекватността на МРЗ, както е посочено в Директивата за съответните минимални заплати в член 5. Това значи, че не се подсигурява адекватност на МРЗ съгласно нужните разноски за прехрана на живота, по този начин също не се регистрират промени в покупателната мощ на МРЗ като разследване от засилени инфлационни процеси. Освен това обществените сътрудници не вземат участие директно в определянето на МРЗ, а имат косвена роля през КТД и въздействието му върху СРЗ.
 
При тези разяснения ИССИ направи калкулации за вероятни три сюжета на развиване на динамичността на СРЗ – скептичен, реален и оптимистичен.
 
ОПТИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА
 
При този вид залагаме растеж с 9.1% през първото тримесечие и 14.6% през второто тримесечие. Тези растежи ще обезпечат повишаване на СРЗ за последните 12 месеца с 15.3%, колкото беше повишаването през последната една година. При тези условия, размерът на МРЗ за 2024 година ще доближи 1003 лева, който ще съставлява 50% от СРЗ от 2006 лева, показват от КНСБ.

Критикуват ни поради минималната заплата

Те означават, че и при трите разновидността на прогнозните планове директно се подчиняват на признатите промени в КТ за използване на автоматизиран механизъм за установяване на размера на МРЗ, който подсигурява минималния предел. В тези прогнози не се регистрират останалите критерии, които ДАМРЗ предлага. Така да вземем за пример, не се регистрират измененията в покупателната мощ на МРЗ като разследване от засилени инфлационни процеси. Не се подсигурява адекватността на МРЗ съгласно нужни разноски за прехрана на живота. Елиминира се директното присъединяване на обществените сътрудници, които ще имат косвена роля през КТД и въздействието му върху СРЗ. От тук следва, че в случай че тези дефекти се преодолеят, следва че размерът на МРЗ да бъде по-висок и по този метод може да се подсигурява възстановяване на адекватността на МРЗ и последователното й и праволинейно доближаване до “заплата за прехрана “.
 
 КНСБ КНСБ

ПЕСИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА
 
Анализът на тримесечните данни за СРЗ за интервала 2015 – 2022 година, демонстрират, че през първото тримесечие се следи наклонност на задържане на темпа на СРЗ, даже и спад в някои от годините. За тази динамичност въздействат цялост от редица стопански индикатори, като стопански напредък, вложения, бизнес среда, данъчно задължение, претовареност и други Така че прогнозата е комплицирана процедура, само че за нашите цели условно отстраняваме предстоящата динамичност на главните макроикономически знаци за 2023 година, за които няма към момента планирани планове, а наличните не са задоволително надеждни.

Песимистичната прогноза за размера на МРЗ от 2024 година се основава на гореизложените данни. При изискване, че се чака държавният бюджет за 2023 година да бъде признат през месец май, следва, че в бюджетния бранш заплатите ще бъдат замразени. При песимистичната прогноза се залага на спад с 0.5% на СРЗ за първото тримесечие на 2023г. и растеж на СРЗ от 1.6% за второто тримесечие.
 
При тези условия СРЗ за 12-те месеца ще доближи 1848 лева При потреблението на признатия автоматизиран механизъм като 50% от СРЗ, то размерът на МРЗ за 2024 година би бил 924 лева Този размер на МРЗ ще обезпечи растеж по отношение на 2023 година с 18.4%, в случай че размерът се резервира 780 лева, без да има междинно нарастване от 850 лева за което КНСБ упорства.
 
РЕАЛИСТИЧНА ПРОГНОЗА
 
При този вид условно одобряваме повишаване на СРЗ през първото и второто тримесечие със надлежно 3.8% и 5.1%. Тези растежи се основават на растеж на МРЗ от 1 януари и резултата ѝ върху останалите заплати през идващото тримесечие. При тези условия упованията са междинната работна заплата за 12 месеца да доближи до 1906 лева, а размерът на МРЗ да е 953 лева Това е растеж от 22% при непокътнат размер на МРЗ до края на 2023 година, а при смяна от средата на годината на 850 лева, е растеж от 12%.
 
 
 
  По тематаЩе има ли нова минимална заплата минимална заплата КНСБ .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР