Минималната работна заплата да е половината от средната брутна за

...
Минималната работна заплата да е половината от средната брутна за
Коментари Харесай

Бизнесът е против минималната работна заплата да е 50% от средната

Минималната работна заплата да е половината от междинната брутна за страната за предходните 12 месеца.

Това предложение на БСП разглежда Националния съвет за тристранно съдействие. Министерствата на труда и обществената политика и на финансите са срещу, бизнесът също отхвърля подбна смяна, която среща поддръжка от синдикатите, предава  БНР .

След като стана ясно, че държавното управление няма желание да внася нов бюджет за идната година и минималната заплата остава замразена на настоящето равнище от 710 лева, от левицата оферират смяна в Кодекса на труда в механизма за определяне на минималното заплащане.
А точно тя да е половината от междинната работна заплата за страната – това е един от разновидностите и в признатата евродиректива.
Депутатът от Българска социалистическа партия и ръководител на обществената комисия Георги Гьоков е изрично срещу заледяване на минималното заплащане в този момент и предвижда, че в случай че то не се вдигне със 140 лева след това ще би трябвало да се вдигне с 300 лева

От своя страна бизнесът отбрани мнението, че минималната заплата би трябвало да се дефинира по механизъм, контрактуван със синдикатите, а не предлаган от депутатите.
И подсети, че в седем стопански действия в страната са заети над 500 000 работещи, междинното заплащане сега е под 1500 лева, а заплащането по области също се оказва проблем.
„ В 22 от общо 27 области в страната, междинната работна заплата е под 1500 лв.. В осем области в страната междинната работна заплата е под 1300, а в пет – под 1200.

Приемането на минимална работна заплата от 850 лв. ще докара до това, че междинната работна заплата, отнесена към минималната работна заплата в тези пет области ще бъде 71 % “, заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Синдикатите приветстваха законопроекта на Българска социалистическа партия. Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа “ означи, че от години причините на бизнеса да се противи на договаряне на механизъм за минимална заплата са едни и същи:

„ След като бъде направена тази първа стъпка, ние можем да създадем останалото – да уговорим минимални работни заплати по стопански действия – нещо, което безрезултатно се опитваме да създадем 4-5 година, в случай че не и повече “.

НСТС преглежда и законопроекти, свързани с оферти за преизчисляване на пенсиите, нови механизми за тяхната индексация, както и нови по-високи размери на помощите за фамилиите с деца.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР