Минималната пенсия ще се осъвремени с всички останали от 1

...
Минималната пенсия ще се осъвремени с всички останали от 1
Коментари Харесай

ДОБРА ВЕСТ: Минималната пенсия скача!

Минималната пенсия ще се осъвремени с всички останали от 1 юли и ще се усили от сегашните 370 лева на 392.57 лева, реши бюджетната комисия при гласуването на второ четене на бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2022 година в четвъртък.

Въпреки негодуванието на ИТ бранша оптималният застрахователен приход въпреки всичко ще бъде повишен от 3000 лева на 3400 лева от 1 април, реши още комисията.

Като компромис обаче най-вероятно с актуализацията на бюджета през лятото ще се предложи нова формула на определянето на максимума, тъй че хората с високи приходи да имат предвидимост при заплащането на осигуровките, а не да се стига до внезапни покачвания през няколко години, според от политическия цикъл, изясни Георги Ганев от " Демократична България ".

Той сподели, че е в контакт с представителите на сектора и към този момент се разискват към 40 формули за определянето на прага.

Именно практиката осигуровките да се подвигат скокообразно и без предвидимост е същинската причина за недоволството и обидата у сектора, уточни Ганев. " ИТ компаниите избират прагът да беше вдигнат с по 80 лева през всяка от последните 5 години вместо с 400 лева вкупом от 1 април ", сподели депутатът от Демократична България.

Красимир Вълчев от ГЕРБ предложи опазване на осигурителния приход на 3000 лева с аргумента, че данъчната политика по принцип е неутрална, само че в тази ситуация е добре страната да показва особено отношение, тъй като ИТ браншът носи доста висока добавена стойност и ще е определящ за стопанската система на България в осведомителния век.

Предложението обаче не бе признато от ръководещата коалиция, а " Демократична България " е решила да се откаже от замразяването на прага.

В същото време депутатите усилиха внезапно минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се регистрирани аграрни производители.

До 31 март 2022 година те ще заплащат осигуровки върху 420 лева на месец, а от 1 април - върху 710 лева, колкото е минимумът за всички останали самоосигуряващи се лица. Мярката ще засегне сред 27 000 и 31 000 стопани.

Досега години наред финансовото министерство оферираше равнене на осигуровките на дребните фермери с тези на всички останали, само че по предложение на депутати (най-вече от ДПС) текстът постоянно отпадаше и осигурителният предел оставаше доста по-нисък.

Очакванията са, че внезапното повишаване на осигуровките за тази група работещи ще докара до отлив от регистрация и прекосяване към сивия бранш. Финансовият министър Асен Василев разгласи, че като обезщетителна мярка въпросните регистрирани аграрни стопани ще получат еднократна помощ от страната в размер на 1000 лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР