Минималната пенсия няма да бъде увеличавана съществено през следващите години.

...
Минималната пенсия няма да бъде увеличавана съществено през следващите години.
Коментари Харесай

Правителството ще дава помощи само на неработещите пенсионери

Минималната пенсия няма да бъде увеличавана значително през идващите години. За сметка на това може да има нови добавки, само че единствено за пенсионери без работа. Около това са се обединили общественият министър Георги Гьоков и някогашни министри на труда и обществената политика по време на извършена среща за идните промени в пенсионния модел.

Участниците в срещата са безапелационни, че не би трябвало да се позволява смесването на пенсионната система със общественото подкрепяне и се сплотиха към мнението, че “не е рационално в бъдеще минималната пенсия за стаж и възраст да се усилва изпреварващо”, оповестиха от ведомството на Георги Гьоков.

От известието излиза наяве, че минималната пенсия ще бъде оставена под прага на беднотия. А хора, които са работили и са били обезпечавани 36 години, които са нужни, с цел да получи човек минимална пенсия за стаж и възраст, не заслужават да получават пенсия в размер на прага на беднотия. Същевременно хората с пенсии под прага на беднотия ще могат да аплайват за обществени помощи. Но концепцията на ръководещите е хората с минимална пенсия да получават обществени добавки, единствено в случай че нямат други приходи - не работят и нямат приходи от наеми. Така работещите пенсионери няма да получават обществени добавки и може да взимат от държавната хазна по-малки суми от линията на беднотия, макар дългогодишния си трудов стаж.

От ръководещата коалиция наскоро разясниха, че не е редно над половината пенсионери да получават минимална пенсия, тъй като нямат идентичен принос за осигурителната система. Но те не признават, че казусът не е в огромния растеж на минималната пенсия, а в дребното нарастване на по-високите пенсии през годините.

По време на срещата на Георги Гьоков с някогашни обществени министри са препоръчани и тласъци за работещи родители и за поощряване на дамите да се върнат по-бързо на работа след майчинство, оповестиха от ведомството.

Междувременно от ГЕРБ-СДС предложиха от 1 април да отпадне таванът на пенсиите. Сегашният таван на пенсиите от 1500 лева ощетява над 34 хиляди пенсионери, показват депутати от ГЕРБ-СДС в претекстовете на импортираните от тях оферти преди второ четене на закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. Освен това от ГЕРБ-СДС оферират помощи в размер на 710 лева на месец да получават и майките, които през втората година от майчинството решат да се върнат на работа.

Максималният застрахователен приход да остане на настоящето равнище от 3000 лева, оферират още от ГEPБ-СДС. В претекстовете си депутатите пocoчвaт, чe тaкa щe ce нacъpчи IТ ceктopът и нeгoвитe cпeциaлиcти “дa избиpaт дa paбoтят и живeят в Бългapия”.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР