Минималната пенсия да бъде 300 лв., а максималната - 1400

...
Минималната пенсия да бъде 300 лв., а максималната - 1400
Коментари Харесай

КНСБ предлага 300 лв. минимална и 1400 лв. максимална пенсия |

Минималната пенсия да бъде 300 лева, а оптималната - 1400 лева Това предлага Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България, стана ясно от изявление на Ася Гонева за Българска телеграфна агенция.

Гонева изясни, че от синдиката оферират цялостен пакет от промени, които да доведат до увеличение на всички пенсии в България. 

КНСБ предлага от 1 януари 2021 година да се усилят базовите параметри на входа на системата, като нарастването е на основата на процентното нарастване на минималната работна заплата, заложено от държавното управление с 6.56%, което го качва на 3200 лева

От синдиката считат, че минималният застрахователен приход за самоосигуряващите би трябвало да стане от 610 лв. на 650 лв., както е планувано, а минималният застрахователен приход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да стигне най-малко 450 лв.. 

Гонева счита, че с тези промени ще има порядъчен резултат върху приходите - към 80 милиона лв..

Минималният размер на пенсиите би трябвало да е привързан с минималната работна заплата и да стане 45% от нея, като изчисленията сочат, че при този % на обвързване, минималната пенсия би трябвало да стане 292.50 лв. при 650 лв. минимална заплата, изясни Гонева. 

По думите й КНСБ " няма да се разсърдят, а ще бъдат задоволени, в случай че политиците закръглят заложеното в програмата си на 300 лв. за минималните пенсии ".

Това ще обезпечи нарастване със приблизително 20 на 100 на пенсиите на най-малко на 1 милион и 100 хиляди души, добави Гонева. 

КНСБ предлага нови правила за идната година и при осъвременяването на пенсиите - диференцирано нарастване по швейцарското предписание, като пенсиите сред новия най-малък размер, който се чака да е 300 лв., и линията на беднотия - 369 лв., да бъдат осъвременени по-чувствително - с към 10%.

Според Гонева законът позволява осъвременяване да се прави с повече от минималното, получено по така наречен швейцарско предписание - 50% от инфлацията и 50% от растежа на осигурителния приход през миналата година.

" Прогнозите упования са за към 5% по швейцарското предписание да е общоприетото нарастване, като от КНСБ оферират в диапазона на ниските пенсии до линията на беднотия нарастването да е двойно - към 10% ", сподели още тя. 

От синдиката желаят оптималната пенсия да е 45% от новия размер на оптималния застрахователен приход и по този начин да стане 1440 лв., което ще разреши на над 25 хиляди пенсионери, които сега са отрязани от тавана, да получат целия размер на пенсията. 

Според Гонева тези промени са неотложни в година като 2021, тъй като всички финансови институции показват, че ограниченията в поддръжка на бизнеса и в поддръжка на приходите на хората би трябвало да бъдат продължени и през цялата последваща година. Затова от КНСБ оферират на държавното управление и на Народното събрание да бъдат направени тези промени, с цел да се подтиква потреблението и да се усъвършенства адекватността на пенсиите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР