Минималната дневна да стане 1.25 лв./км от 1.09 лв./км, а

...
Минималната дневна да стане 1.25 лв./км от 1.09 лв./км, а
Коментари Харесай

Таксиметровите водачи в Бургас искат тоалетни до седянките, достъп до буслентите и повишаване на тарифите

Минималната дневна да стане 1.25 лева./км от 1.09 лева./км, а минималната нощна – от 1.19 до 1.40 лева./км

Таксиметрови водачи желаят повишение на минималните дневни и нощни цени за транспорт в Бургас, както и потреблението на буслентите и няколко други усъвършенствания за ежедневната им работа. С представители на браншна упорстват 1 година, откакто бяха увеличени цените, те още веднъж да бъдат преразгледани, с цел да се компенсират водачите с размера на инфлацията. Предложението е резонно, най-малкото тъй като в последните години, изключително след пандемията, която приключи по този начин или другояче нуждаещия се от усъвършенствания нощен живот в Бургас, работата на таксиметровите водачи е спаднала доста и хората едвам съумяват да покрият разноските си.

Идеята на браншовиците е минималната дневна цена да бъде нараснала от сегашните 1.09 лева./км до 1.25 лева./км – нарастване с към 13%, а нощната – от 1.19 лева./км до 1.40 лева./км, което пък съставлява растеж от 15%. Аргументите са елементарни.

Месечната инфлация, по данни на Национален статистически институт, е 0.3% по отношение на предходния месец, а годишната за април 2023 година по отношение на същия интервал м.г. е 11.6. Цените на колите на пазара – определящ фактор в таксиметровия отрасъл, са скочили с над 30%.

„ Цените на такситата в столична община от години са на равнищата, които в този момент предлагаме, само че там курсовете са доста по-големи. Липсата на нощен живот и последствията от пандемията оставиха трайни последствия и изгониха много сътрудници. Таксиметровата активност тук от дълго време не е привлекателна и всеобщо водачите се преквалифицират в интернационалните действия, а клиентите понижават. През лятото не доближават коли, което е директна последица от ниските цени. Нещо повече – компаниите, поддържащи диспечерските центрове, нямат интерес да покачват цените, което пречи на нас, водачите и най-много на клиентите ”, аргументират се таксиметровите водачи в писмото си до локалния парламент.

Това обаче не е най-важната част от настояванията на сектора в този момент. Ключов детайл от писмото им е желанието най-сетне да бъде позволен достъпът на таксимтрови коли в буслентите на Бургас – процедура, която на всички места по света, където има сходни отредени за публичен транспорт транспортни средства, се е наложила като сполучлива. Това е по този начин, тъй като, както пишат таксиметровите водачи, „ през летния сезон тапите са огромен проблем за активността им, а буслентите са свободни в 90% от времето. Като публичен транспорт, желаеме да можем да ги използваме, както е в цяла Европа ”.

Друг детайл от настояванията им в този момент е свободният достъп, в избрани моменти, до Автогара Юг. Токъв все още те нямат и това пречи доста за работата им, защото доста клиенти, идващи с рейсове в Бургас или заминаващи за дестинации отвън града, пътуват с доста багаж и надлежно, с цел да заловен такси, се постанова да вървят най-малко 200 метра до най-близката стоянка.

Нужно е и общината да съблюдава обещанието си и във допустимо най-кратък период да обезпечи или да помогне за обезпечаването на еко-тоалетни край таксиметровите седянки в града.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР