Миниинвазивни имплантации на нови сърдечни клапи бяха извършени в УМБАЛ

...
Миниинвазивни имплантации на нови сърдечни клапи бяха извършени в УМБАЛ
Коментари Харесай

Стартира авангардна процедура по смяна на сърдечна клапа в УМБАЛ Света Марина – Варна

Миниинвазивни имплантации на нови сърдечни клапи бяха осъществени в УМБАЛ " Света Марина “ – Варна от екипа на Клиниката по кардиохирургия, взаимно с гост-хирург от Виенската университетска болница. Целта на това съдействие е въвеждането на ново потомство клапи в работата намодерната Клиника по кардиохирургия на най-голямото лечебно заведение в Североизточна България. TAVI е авангардна процедура, при която биологична клапна протеза се вгради през катетърна система.

Началникът на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна проф. доктор Пламен Панайотов изясни, че при тази процедура възобновяване на пациента е доста по-бързо, тъй като интервенцията е доста по-щадяща за него. " С натрупването на опит с тези нови клапи, интервенцията ще бъде много по-бърза. За разлика от общоприетата клапа, която се зашива с 12 до 15 конци, тук има 3 водещи конеца и самата клапа е по този начин конструирана, че имплантацията и слагането ѝ на мястото лишава не повече от три минути. По-голямата част от времето се губи за изчистване на калция и унищожаване на болните тъкани на клапата. След това имплантацията е доста бърза. Важно е, че самата клапа има доста положителни хемодинамични характерности, т.е. тя не основава градиент сред лявата камера на сърцето и аортата и сърцето работи при доста по-добри условия “, сподели още проф. Панайотов.

Апаратурата за миниинвазивна хирургия е обезпечена от Мединински университет - Варна. Оборудването е на извънредно високо софтуерно равнище като инструментариум и като торакоскопска инсталация. Въз основа на постигнатите клинични, научни и университетски резултати, Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Марина " - Варна се утвърди измежду водещите кардиохирургични центрове в страната, наред с огромните международни клиники.

Характерно при тази високоефективна процедура е, че достъпът до сърцето на болния се реализира през дребен отвор от към 8 см. Тя води до доста по-благоприятни резултати за пациента, в сравнение с при общоприетата интервенция.

" Процедурата комбинира преимуществата на хирургията и TAVI (транскатетърна имплантация на аортна клапа), означи гост-хирургът проф. доктор Гюнтер Лауфер, шеф Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница – Виена. От една страна, имаме клапа, която осигурява  дълготраен резултат – до 20 години – това е TAVI клапата, а въпреки това – имаме стент, който избутва всичко встрани посредством напълно нов механизъм, който обезпечава безусловно добър поток към клапата. Това, което знаем, е, че налягането сред лявата клапа и основния съд на аортата е доста ниско, което е по-добре за пациента по време на покой и по време на интензивност “, сподели още проф. Лауфер.

Благодарение на традицията за устойчиви партньорства с  водещи медицински експерти в региона на хирургията от целия свят, както и на опитния екип от експерти в УМБАЛ " Св. Марина " – Варна, сходни миниинвазивни имплантации ще спасяват  човешки живот и ще дават късмет на доста пациенти в България да продължат да извършват житейските си функционалности, даже и след прекарани сърдечни офанзиви.

Проф. доктор Гюнтер Лауфер изясни още, че клапите са биологични или механични. " Биологичната клапа е формирана от биологична тъкан, което значи, че може да е клапа от свинско сърце или перикард от крава, който е скроен по форма и размери на човешката сърдечна клапа. Дългосрочно видяно, няма потребност от потребление на лекарства за оживление на кръвта при биологична клапа. Това е и нейното главно преимущество. Но тя може да се промени. От друга страна – механичната клапа е формирана от компресиран въглерод, а той, несъмнено, не е биологична тъкан. Затова има потребност от разреждащо кръвта лекарство през целия живот, с цел да се предотвратят тромбози или емболия в резултат на клапата. Това са главните разлики. Освен това при механичната клапа е допустимо да се чуе звук, напълно лек – от сърцето, при отваряне и затваряне на сърцето, а при биологичните клапи няма подобен звук. Но механичната клапа е вечно, а биологичната може да се регенерира “, посочи проф. Лауфер.

При реализирането на тази интервенция изборът на тип клапа зависи от пациента, само че експертите също дават своите рекомендации. " Препоръчваме във възрастта до 60 години механичните клапи. Между 60 и 70-годишна възраст е напълно съгласно решението на пациента, тъй като той би трябвало да живее с клапата и никой различен, с изключение на него, не би могъл да каже по какъв начин ще се усеща най-добре. А над 70 години бихме предпочели биологична клапа, в случай че няма съображение против разреждащото кръвта лекарство “, добави проф. Лауфер.

Извършената високоефективна процедура по полагане на миниинвазивна имплантация на клапа с неповторима за района инсталация, за следващ път демонстрира, че варненската университетска болница " Света Марина “ е център за нововъведения в региона на медицинските технологии, методите за битка със социално-значимите болести, университетското обучение и просвета и ефикасното лекуване на пациентите. УМБАЛ " Св. Марина " – Варна е трамплин за висококвалифицирани медицински експерти, някои от които не престават професионалния си път, като заемат управителни постове в други държавни и частни лечебни заведения.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР