Мини „Марица Изток“ може да спрат работа заради проблемите в

...
Мини „Марица Изток“ може да спрат работа заради проблемите в
Коментари Харесай

Протестиращи миньори: Мини Марица Изток може да спрат работа

Мини „ Марица Изток “ може да спрат работа поради проблемите в бранша. Това сподели Стоян Стоянов от КТ " Подкрепа " – ММИ, преди миньорите да тръгнат от Стара Загора за митинга в София.

Исканията ни са за почтена цена на въглищата, добивани от мини „ Марица Изток “, които да обезпечат сигурност и сигурност на работните места за години наред, добави той.


Цената, която желаеме, даже не е действителна, а единствено такава, че да разреши реализиране на минималната сигурност на работните ни места и обезпечаване на части и материали за тежкото ни съоръжение, акцентира Стоянов.

Той посочи, че настояванията на миньорите съвсем не са изменени от 2011 година, когато също имаше митинг.

" Другото ни искане е опазване на енергийната самостоятелност на страната. Всички си спомняме зимата на 2017 година, когато единственият стожер на националната енергетика се оказаха мини „ Марица Изток “. Всичко спря да работи, ние бяхме единствените, които подаваха въглища към мини „ Марица Изток “. Ако си спомняте, имаше поръчки за импорт на електрическа енергия от трети страни на цена от 200-220 лева на мегават, само че не се случи ", добави той, представен от БГНЕС.

Синдикалистът акцентира, че има огромна заплаха хора в бранша да изгубят работните си места. " От 2012 година споделям - техниката в мини „ Марица изток “ е в окаяно положение. Може да се стигне до там, тази зима да спрем от самосебе си. Не знам за какво се насажда мнението, че цената на електрическа енергия на американските централи е най-висока , в случай, че тя е след Топлоелектрическа централа 2 и АЕЦ „ Козлодуй “, сподели Стоянов.

" В момента звук натурално гориво е 17.50 лева, ние желаеме 19.50 лева да стане. Направете си сметка, че звук пясък 22 и 27 лева ", разяснява той.

" Дай Боже идната зима да е по-мека, само че в случай че е тежка като през 2017 година, съществува огромна заплаха да спрем да работим. През зимата мини „ Марица Изток “ обезпечава към 50% от страната ", акцентира синдикалистът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР