Минералната вода от обществената чешма до завода ТЕРЕМ – Хан

...
Минералната вода от обществената чешма до завода ТЕРЕМ – Хан
Коментари Харесай

Спряна е чешма с минерална вода в Търговище

Минералната вода от публичната чешма до завода ТЕРЕМ – „ Хан Крум ” в Търговище е спряна заради влошени микробиологични индикатори. Това оповестиха от общината след питане от съветници.

Чешмата се зарежда от бездънен сондаж, който е благосъстоятелност на община Търговище, само че инспекция на Регионална здравна ревизия е открила във водата микроорганизма „ псевдомонас аеругиноза “. Предполага се, че съществуването на бактерията се дължи на обстоятелството, че водата от сондажа се събира в контейнер и застоява там преди да стигне до чешмата по водопроводни тръби. Това е наложило прекъсването.

От кметството напомнят, че всички терени към сондажа са частни, разпродадени още през 2006 година, а резервоарът и тръбопроводът се намират на територията на завода и действително достъпът до водоизточника е стеснен.

Община Търговище е изпратила питане до шефа на ТЕРЕМ каква е опцията публичният достъп до минералната вода да бъде възобновен. От завода са обяснили, че резервоарът към този момент е изчистен и дезинфекциран, само че е нужна и замяна на тръбопровода от него до чешмата. Това ще се случи при съществуване на финансов запас от тяхна страна.

Чешмата ще бъде пусната единствено след осъществяване на проби, чиито микробиологични резултати са в нормите, прецизират от кметството.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР