Минералната ни вода, която лекува много болести и заради нея

...
Минералната ни вода, която лекува много болести и заради нея
Коментари Харесай

Минерална вода, която лекува куп болежки, блика в търновско село, качествата й са като на извори в Швейцарските Алпи

Минералната ни вода, която лекува доста заболявания и поради нея идват хора от целия район, е нашето прикрито благосъстояние. Имам единодушието на Община Велико Търново да се оправи пътят до нея. Тепърва този регион на селото ще се развива. Това разяснява кметът на великотърновското село Леденик Антон Кръстев. Изворът би трябвало да усили дебита си, който сега е дребен, само че елементарно може да нарасне. Водата блика в южната част на селото, наоколо до актуализирания неотдавна стадион. В момента до нея се стига по стотина метра черен път и непрекъснато тук идват хора, с цел да пълнят съдове, написа borbabg.com.

Според последните проучвания на качествата на водата тя оказва помощ при стомашни проблеми, неплодородие и голям брой други болежки.
Изворът е открит при инцидентен сондаж и е проучван дори от съветски учени. Промените в страната след 1989-а обаче осуетили създаването на кладенеца, разясняват локалните хора.

Истинските изследвания са издействани от самия Пенчо Кубадински, чийто жанр е от Леденик, при започване на 80-те години на предишния век. По негово гледище в селото идват съветски учени, вършат подробни картографирания и летят над селото със самолети, с цел да снимат региона. След като са уверени, че изпод „ има нещо”, докарват специфична сонда, която пускат на 3 километра дълбочина.
Оказва се, че минералната жила минава тъкмо под локалната река, западно от стадиона, в самите черти на селото. Набързо водата е каптирана, а славата й се разнася.

Покойният кмет на остарялата столица Драгни Драгнев, който също е от Леденик, също издействал разбор на химическия й състав, който потвърдил лечебните свойства. Драгнев е желал да се махне блендата, поставена, с цел да ограничи дебита, и да се кандидатства по европроект за създаване на рехабилитационен център. След кончината му обаче нищо повече не било направено.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР