Минералната баня в Банкя отваря врати за граждани за първи

...
Минералната баня в Банкя отваря врати за граждани за първи
Коментари Харесай

20 години по-късно: Царската баня в Банкя отново отваря врати

Минералната баня в Банкя отваря порти за жители за първи път от 2000 година Реновираната постройка бе открита през днешния ден от кмета на София Йорданка Фандъкова, ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кмета на регион „ Банкя “ Рангел Марков. 

От 14.00 и 17.00 часа през днешния ден са планувани турове за гости, а от утре  работното време ще бъде всеки ден от 9.00 до 20.00 часа , заяви кметът Фандъкова. Тя сподели, че ремонтът и реставрацията са траяли две години и са на стойност 8 млн. лв.. Банята ще бъде ръководена краткотрайно от общинското сдружение „ Софийски парцели “, до момента в който се откри кой да я стопанисва дълготрайно. Имаше оповестена процедура за концесия, само че не се откриха претенденти, сподели още кметът Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Банята предлага на посетителите термална зона с минерален басейн, както и СПА зона със солна стая, сауна и парна баня. 

Термалната зона включва басейн с 37 градуса минерална вода, минерални душове и масажни дюзи. 15 лева коства посещаване в термалната зона, картата за шест визити е 75 лв.. Деца и възпитаници употребяват банята с 30% отстъпка. За пенсионери има 50% понижение от единичните цени, в делнични дни до 16.00 часа. 

Позната още като Царската баня, минералната баня в Банкя е основана още по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския проектант проф. Карл Хохедер, водещ експерт в основаването на сходни здания в цяла Европа. Проф. Хохедер приключва плана през 1906 година и на 24 май 1911 година банята е публично открита. 

Ценните свойства на минералната вода са от дълго време известни и това прави потреблението ѝ препоръчвано за разнообразни лечебни процедури и релаксация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР