Минерална вода бликна от сондажа до 15-о училище Адам Мицкевич

...
Минерална вода бликна от сондажа до 15-о училище Адам Мицкевич
Коментари Харесай

55-градусова минерална вода бликна до 15-о училище в София

Минерална вода бликна от сондажа до 15-о учебно заведение " Адам Мицкевич " в столичния регион " Надежда ". Тя е с температура към 55 градуса и е с дебит 4-5 литра в секунда. Това заяви основният проектант на София Здравко Здравков пред Столица.bg.

Както е известно, част от регион Надежда ще бъде трансфорат в зелен кулоар на София по огромния план на Европейски Съюз - УРБИНАТ, финансиран по стратегия " Хоризонт " 2020. В момента проби от минералната вода се дават поредно в ларобатория, с цел да се открият радиологията, качествата и наличието на водата. Намеренията на Столична община са да се построи басейн, който да бъде с минерална вода.

" Находището е в един остарял сондаж, който е изработен в далечните години, още преди основаването на регион Надежда. Историята е интересена, тъй като е юридически преди време да се търсят въглища в Софийското плато. Но вместо въглища, природата ни е дала минерална вода. Сондажът е възложен през 2011 година, дружно с още 7 други, общо 8 от Министерство на околната среда и водите на Столична община. Една част от тях бяха в недобро положение какъвто бе и въпросният сондаж в Надежда. За сондажа в Баталова воденица направихме разчистване и на 80 м имаше едно парче, което беше задръстило сондажа. В Надежда също стартирахме работа по почистването, тъй като сондажът беше задръстен с глини сред 500 и 620 метър. Там се свърши много сериозна работа, тъй като има тръби, които са в деликатна обстановка, хората работиха хирургически. Започнахме изследване на качество и радиологията на водата. Засега не можем да кажем какъв е крайния резултат, защото се вършат лабораторни проби. Трябва и да се уверим в нейното наличие дали може да се употребява ", изясни арх. Здравков.

Той посочи, че зад 15-о учебно заведение се намират два терена, които са общинска благосъстоятелност. " В плана, който създаваме по УРБИНАТ, " Зелен кулоар " имаме предпочитание да се създаде терен за басейн с минерална вода. Разчитам водата да е с положителни качества, като тази от прилежащите три сондажа в кв. " Свобода " до стадион " Локомотив " - с чудесни експлоатационни качества. Надявам се задачата, която имаме за минералните басейни да се реализира и да ги включваме в употреба ", разяснява основният проектант на София.

И сега продължава ппроучването за радиология и качествата на минералната вода. Очаква се безапелационен резултат да има в края на февруари т. година " Ще вземем няколко поредни проби, тъй като тя се почиства. По УРБИНАТ е планувана такава връзка и включване на минералната вода с басейн. Идеята ни е да създадем още едно оборудване за децата ", надява се арх. Здравков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР