Пакистански лекар, който се опитваше да подкрепи терористичната групировка Ислямска държава, осъден в Минесота на 18 години

...
МИНЕАПОЛИС (AP) - Пакистански лекар и бивш изследователски координатор на
Коментари Харесай

МИНЕАПОЛИС (AP) - Пакистански лекар и бивш изследователски координатор на клиниката Майо, който искаше да се присъедини към терористичната група "Ислямска държава", за да се бие в Сирия и изрази интерес в извършването на атаки на територията на САЩ, беше осъден в петък на 18 години затвор.

31-годишният Мухамад Масуд се призна за виновен преди година в опит да предостави материална подкрепа на чуждестранна терористична организация. Прокурорите казаха, че той неуспешно се е опитал да пътува от САЩ до Сирия през Йордания през 2020 г., след което се е съгласил да лети от Минеаполис до Лос Анджелис, за да се срещне с някого, за когото е смятал, че ще му помогне да пътува с товарен кораб до територията на ИД.

Но агенти на ФБР го арестуваха на летището в Минеаполис на 19 март 2020 г., след като се регистрира за полета си.

U.S. Окръжният съдия Пол Магнусън произнесе присъдата си в петък в Сейнт Пол.

Прокурорите казаха, че Масуд е в САЩ с работна виза. Те твърдяха, че от януари 2020 г. той е направил няколко изявления пред платени информатори — за които смятал, че са членове на ИД — заклевайки се във вярност към групата и нейния лидер. Прокурорите казаха също, че той е изразил желание да извърши атаки на „вълци самотници“ в САЩ

В клетвена декларация на ФБР се казва, че агентите са започнали разследване през 2020 г., след като са научили, че някой, за когото по-късно е определено, че е Масуд, е публикувал съобщения на криптирана социална медийна платформа, показваща намерение да поддържа IS. Масуд се свърза с един от информаторите на платформата и каза, че е лекар с пакистански паспорт и иска да пътува до Сирия, Ирак или северен Иран близо до Афганистан, „за да се бие на фронтовата линия, както и да помогне на ранените братя“, се казва в документа.

Клиниката Mayo потвърди, че Масуд преди е работил в нейния медицински център в град Рочестър в югоизточната част на Минесота, но каза, че не е бил на работа там, когато е бил арестуван.

Групировката "Ислямска държава" пое контрола над големи части от Ирак и Сирия през 2014 г. и привлече бойци от цял ​​свят. Групировката загуби властта си върху тази територия през 2019 г. Експерти на ООН обаче казаха миналата седмица, че тя все още командва 5 000 до 7 000 членове в бившата си крепост, въпреки скорошните неуспехи, и че нейните бойци представляват най-сериозната терористична заплаха в Афганистан днес.< /p>

Минесота е била място за набиране на терористични групи. Приблизително три дузини жители на Минесота - предимно мъже от голямата сомалийска общност в щата - са напуснали от 2007 г., за да се присъединят към Ал Шабаб - филиал на Ал Кайда в Източна Африка, който все още контролира части от селските райони на Сомалия - или бойни групи в Сирия, включително ИД. Няколко други бяха осъдени по обвинения, свързани с тероризъм за заговор за присъединяване или оказване на подкрепа на тези групи.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР