Минчев: Българският парламентаризъм да върви все напред и нагоре

...
Да си пожелаем българският парламентаризъм да върви все напред и
Коментари Харесай

Да си пожелаем българският парламентаризъм да върви все напред и нагоре. Това каза председателят на парламента Никола Минчев, който поздрави с „добре дошли“ студенти и ученици в Деня на отворени врати на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Оригиналите на Търновската и Сребърната конституции и богослужебни вещи на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим I могат да видят гражданите в Деня на отворени врати. Инициативата е по повод 16 април - Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Председателят на НС припомни, че на 16 април 1879 г. е приета Търновската конституция, с която са положени основите на българската парламентарна демокрация. Той посочи, че това е празник за българския парламентаризъм и е празник за всички юристи. „Да си пожелаем българският парламентаризъм да върви все напред и нагоре, и всеки да дава в тази насока каквото може“, каза той.

Виктори Велислава, които учат Европеистика в Софийския университет, са решили да посетят парламента, защото се интересуват от политика и право. Те искат да се запознаят как се случва самият законодателен процес – как гласуват депутати, къде работят и т. н. Двамата са за първи път в Народното събрание.

За това как им изглежда Парламентът отстрани, Велислава смята, че народните представители се концентрират повече върху партийни спорове. „Изглежда така сякаш се водят някакви партийни спорове повече, отколкото да се обсъждат реални закони, които да са в полза на гражданите“, каза тя.

Виктор мисли, че не винаги има ясно решение, ясен консенсус. „Винаги има разногласния“, посочи той. Младият човек смята, че трябва повече обратна връзка с народа. „За да може народът да знае каква е ясната позиция по даден въпрос на страната“, каза той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР